Начало » Новини » Света
25.09.2024 г.

Какво е важно за немците, когато става въпрос за храна

Какво е важно за немците, когато става въпрос за храна

От 2015 г. насам Федералното министерство на храните и земеделието (BMEL) всяка година пита гражданите какво е важно за тях, когато става въпрос за храна, и на какво обръщат внимание, когато пазаруват и готвят.

Резултатите от тазгодишното проучване, което се провежда за девета поредна година, ясно показват развитието на сектора на храните и храненето. Проучването е публикувано от Земеделското министерство на Германия. Според него, почти два пъти повече хора в сравнение с 2015 г. обръщат внимание на етикета за хуманно отношение към животните, когато пазаруват: техният брой се е увеличил от 36% на 65%. В случая с етикета за биологични продукти, произведени в съответствие със законодателството на ЕС за биологичното земеделие, делът им се е увеличил от 47 на 59 процента за същия период. Значително повече хора - 39 процента - купуват „по-често“ и вегетариански или вегански алтернативи на животинските продукти. През 2020 г. този дял е бил 29%.

За разлика от това, отговорът на въпроса какво е (много) важно за хората, когато се хранят, е изненадващо постоянен: от 2015 г. насам 98 или 99 процента отговарят с „добър вкус“ (2024 г.: 99 процента). Критерият „здравословен“ също традиционно е на второ място с по 89 до 92 процента (2024 г.: 91 процента). При 97 процента жените отдават значително по-голямо значение на здравословното хранене, отколкото мъжете (85 процента). 

Какво е важно за немците, когато става въпрос за храна
2268
 

Последни материали
Виж
Поддържането на защитените природни територии е приоритет за МЗХ
Откакто България е в Шенген се внасят повече животни с неясен произход
Изследване
Докладът на ЕС показва, че 39,5 на сто от повърхностните води са в добро състояние
Решения на Министерския съвет
ЕС ще се застрахова с резерв от 1 милиард евро по споразумението с МЕРКОСУР
В отворено писмо от Форест.БГ до земеделския министър
Бизнесът предупреждава за безпрецедентна криза при продажбата на дървесина
Подкрете качеството!
Българският пробиотик срещу грипа на „Ел Би Булгарикум“
Свързани материали
Виж
Последна статистистика
Хранителни отпадъци в ЕС възлизат на 132 кг на жител
Анкета за нелоялните търговски практики във веригата за доставки на храни
До приключване на гроздобера текат и проверки на превозните средства
Полиция и жандармерия ще охраняват лозовите масиви в Пазарджишко
В сила е Наредба за екологичните изисквания към хранителни продукти, предмет на обществени поръчки
Задължителните минимални количества биопродукти в доставките на храни ще нарастват с 1% годишно
Доклад на ООН
Светът се е върнал 15 години назад, отново всеки единадесети човек в света и всеки пети в Африка е гладен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини