Европейската комисия е вписала в регистрите на защитените географски указания (ЗГУ) още два нови френски продукта шунката "Jambon де Vendée" и помелото от сорта Корс "Pomelo дьо Corse".
"Jambon де Vendée" (ЗГУ) е обезкостена шунка с нормална форма на паралелепипед със светлокафяв повърхностен цвят, който се дължи на сместа от подправки, приготвена по специфичен за региона начин. Покритието се прави от канела, пипер, мащерка и др. продукти, по точна рецепта.
Характерното при производството на шунката е, че месото се обезкостява на ръка, след което се осолява. Втвърдяване на месото се получава след механично притискане с две дъски, като продуктът се съхранява по този начин 28 дни.
Другият продукт "Pomelo дьо Corse" (ЗГУ) е цитрусов плод от сорта Star Ruby. Плодът е без семки, с гладка жълто оцветена кора с оранжево-червени оттенъци. Сочната част е розова до червена, дори лилава. Памелото е изключително сочно с минимум 38% съдържание на сок. Има сладък и ароматен вкус. Плодовете се берат ръчно, не с машини, като кората не се обработва с фитосанитарни продукти, подобно на останалите цитрусови плодове.
С тези две защитени наименования в регистъра на Европейската комисия вече фигурират над 1200 продукта.