Телешко филе по американски, сервирано върху италиански кростини със сушени домати конкасе, босилек и пармезан, тънко нарязано запечено телешко филе със сос от риба тон и солени каперси, телешко със сушени сливи, орехи, фета сирене и свежа мента и още много други изкушения от холандската кухня ще бъдат демонстрирани н а 25-и септември в София.
Традиционният кулинарен празник се организира от Посолството на Кралство Нидерландия за втора поредна година с партньорството с «МЕТРО Академия», съобщиха организаторите.
Празникът е под надслов «Холандски кулинарни изкушения от телешко месо» ще бъде открит от посланика на Холандия Том ван Оорсхот.
Известният холандски майстор-готвач Едгар Бурс ще представи разнообразни рецепти с телешко месо и ще покаже интересни техники за приготвянето им пред петдесет български колеги, членове на Българската асоциация на професионалните готвачи и Euro-Toques, ресторантьори и търговци. Събитието ще завърши с дегустация.
Едгар Бурс е сред водещите холандски шеф-готвачи, член е на Euro-Toques – Холандия, радетел на движението за бавно готвене. Да бъде готвач е детската мечта на Едгар. Баща му има месарница, но момчето предпочита не тезгяха, а готварската маса. Бурс е специализирал във Франция, като оформя собствения си стил през годините, през които е работел на луксозни круизни кораби. През 80-те години е работил като шеф-готвач в Англия, а по-късно и в престижни ресторанти в Холандия.
Участвал е в кулинарни проекти на известни холандски фирми, след които и авиокомпанията KLM, универсалните магазини HEMA и супермаркетите Albert Hijn. От 2007 има собствен кулинарен бизнес и често прави кулинарни демонстрации и готвене на живо в Холандия и в други страни.
„Развълнуван съм отново да бъде в България и да представя на колегите си нови техники за приготвяне на телешко месо“, казва Едгар Бурс, който беше и на първото издание на кулинарното събитие през 2013 и спечели много почитатели и приятели в България.
Холандия е сред водещите в Европа производители на висококачествени телешки меса, което е свързано с доминиращата позиция на страната в млечното говедовъдство. От години холандското млечно телешко месо е световно известен деликатес, който се предлага вече и в България: магазини и ресторанти. Деликатният му вкус е гарантиран от прецизни стандарти за качество.
Пътят на холандското телешко може да бъде проследен от фермата до магазина, като потребителите имат достъп до информацията за произхода на телетата и за храната, с която са отгледани. VanDrie Group които са лидер в производството на телешко и говеждо в Холандия , ще предоставят месото за кулинарната демонстрация. Компанията има разработена собствена система за безопасност и притежава сертификат за хуманно отношение към животните. По време на събитието в МЕТРО Академия ще бъде предоставена подробна информация за развитието на сектора с телешко месо в Холандия, производствените стандарти и контрола на качеството му.
„Холандски кулинарни изкушения от телешко месо - 2014“ предоставя и прекрасна възможност за контакти и обмяна на опит между майстори-готвачи.
Кулинарната демонстрация на шеф Бурс е насочена основно към професионалистите в бранша, но амбицията на Холандското посолство и на МЕТРО Академия е чрез тях вкусът на холандското телешко да намери все повече български почитатели.