Начало » Новини » Страната
22.07.2020 г.

На 1 август се насладете на торлашки специалитети в Чипровци

Предстоящо
На 1 август се насладете на торлашки специалитети в Чипровци

sinor

Искате да научите тайните на торлашките специалитети? Елате тогава на гости на Снежана от Чипровци и ще разберете как да може да сготвите супа от листа на цвекло и киселец, наложена баница с традиционни ръчно-точени чипровски кори, гньетени чушки (пълнени сушени чушки с боб) или пръжено (бъркани местни сезонни зеленчуци на тиган).

Организаторите ни канят да участвата на 1 август (събота) от 12 ч. на кулинарна работилница, създадена по проект "Твоята храна", която ще се проведе в дома на Снежана в Чипровци, ул. Даскал Живко 2, до Гостоприемница “Кипро”. Събитието се организира по проекта "Твоята храна" на Фондация „Биоселена”.

Районът на Чипровци предлага множество възможности за приятен и полезен уикенд. Ето само няколко идеи за места, които можете да посетите:

Чипровският манастир „Свети Иван Рилски“ е построен през 10 век и повече от 9 века е бил важно и духовно просветно средище. Манастирът е разрушаван и възстановяван шест пъти. Най-тежки са последиците след потушаването на Чипровското въставние. Тогава се унищожава цялата библиотека на манастира и много икони, църковни реликви и утвари. Тук, в манастирската кула е и костницата са останките на загинали въстанници. През 1876 година близо до манастира битка с турците водят и четите на Филип Тотю и Панайот Хитов.

Църквата „Свето Възнесение Христово“ се намира на Историческия хълм над центъра на Чипровци. Предполага се, че е строена през средновековието, на мястото, където преди това е имало католически манастирски комплекс. В зидовете и има вградени каменни плочи с надписи, като най-старият е от 1667 година.

Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“ се намира на 7 километра на Югозапад от града. Там могат да се видят руините на някогашния манастир, а също и огнищата, където се прави курбанът на 6 септември, когато е и празникът на града. Пътят до горе е асфалтиран и може да се стигне с кола за десетина минути.

Останките на католическата катедрала „Санкта Мария“ са непосредствено до църквата на Историческия хълм. Тя е била част от манастирския комплекс, където е имало и училище за по-будните деца които са се обучавали в различни науки и след това са изпращани в Рим за да завършат висше образование и да станат служители на католическата църква. Комплексът е имал много богата библиотека която и до днес се търси от учени и иманяри.

Католическият параклис „Света Дева Мария майка на църквата“ също се намира на Историческия хълм в близост до църквата „Свето Възнесение“. Той е построен наскоро от католическата Общност в град Раковски където има много наследници на чипровчани избягали след Чипровското въстание.

Историческият музей също се намира на Историческия хълм. Началото на музейното дело е сложено през 1968 година, когато Чипровци става град. В залите на Музея могат да се видят експонати от „Чипровската златарска школа“, „Възрожденско изкуство“, „Бит и култура на старите чипровчани“, „Рударството в Чипровци“ и килимената зала, където има много модели чипровски килими, разнесли славата на града из целия свят.

„Катеринината къща“ е част от Градския исторически музей и се намира на около сто метра от него. Там е подредена етнографската експозиция на музея. В нея се намира единствената в България жива колекция от растения за багрене на килимите. Там могат да се видят още традиционните за района носии и да се запознаете с материалната култура на торлаците.

„Шарената чешма“ е единственият артефакт от римско време останал в града. Предполага се, че е построена след навлизането на римските войски и обособяването на провинция Мизия. Тя е била изрисувана от изкусни художници и за това е наречена от населението „Шарена“. За съжаление, днес няма нищо, което да напомня за някогашната й красота. Разбивана е няколко пъти от иманяри. Характерното за нея е, че температурата и дебитът на водата, която тече от чучура, не се променя нито през лятото, нито през зимата.

Паметникът на загиналите в Чипровското въстание от 1688 г. е издигнат на площада на града през 1988 година когато се честваха 300 години от въстанието. Той е любимо място за снимки на гостите на града.

Паметникът на Петър Богдан Бакшев е почти до административната сграда на Музея и до руините на католическата катедрала. С него чипровчани отдават почит на човека, написал първата българска История 100 години преди Паисий!

Чипровският водопад се намира на около 7 километра от града в посока към планината. До него се стига по еко пътека “Дамяница“. Висок е 18 метра.

На 1 август се насладете на торлашки специалитети в Чипровци
7696
 

Последни материали
Виж
ССА в подкрепа на земеделието
На 29 и 30 октомври ще се проведе конференцията на Института по аграрна икономика
Директор на „Земеделския институт“ в Стара Загора
Проф. Стайка Лалева: Като лек срещу антимикробната резистентност интересът към пробиотиците расте
Второто издание на проучването на Кофас
Френско проучване сигнализира за забавени междуфирмени плащания
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Мегатрон с впечатляваща демонстрация на горска техника
При пшеницата понижението е с по-скромните 5,5 на сто
Турция отчита спад от над 7 на сто в реколтата от зърно
Свързани материали
Виж
Предстоящо
В края на април ще се проведе Фестивал на чипровския килим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини