В рамките на изложението ФЕРМЕР ЕКСПРО РАКОВСКИ 2018, което ще се проведе на 13 октомври в града, магистър-културологът Петя Крушева ще направи презентация за средновековната кухня и занаятите в България под надслов "На гости на един болярски дом", съобщиха организаторите.
Посетителите могат да опитат няколко ястия, сготвени по доказани исторически рецепти, които биха дали представа за менюто и начина на хранене на различните социални слоеве преди векове. Може да опитате селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. Всички те носят вкуса на средновековната кулинарна естетика и ще могат да се дегустират на място. Посетителите също така ще могат да дегустират ликьор от маслодайни рози и петмез.
Акцент е поставен върху хранителните навици на предците ни, живели по нашите земи преди векове - какво е останало днес и какво е забравено в кулинарната ни култура и вкусове, какво можем да върнем във всекидневието ни.
В презентацията участва цяла експозиция от съдове, покривки и допълнителен инвентар, който е автентичен или реконструиран според запазени образци, в присъствието на домакините с характерно облекло и накити от началото на XIVв., възстановени по стенописи от църквата в Долна Каменица.
Фермер Експо Раковски 2018 ще демонстрира разнообразието от занаяти и обичаи –куклите от царевична шума, сувенири от вълна, ароматни килимчета от билки и цветя, ножове, керамика, пафти, колани и аксесоари за Български народни носии, чанове, хлопки и др. Подробности може да намерите в секция „Занаяти“ на официалния сайт http://2018.farmerexpo.bg