Дребните фермери очакват пазарът да се отвори за преработената в домашни условия продукция, което би дало тласък за развитието на бизнеса в малките населени места. Това заявиха на днешното изложение в София представители на семейни ферми от Карловско и западната част на Стара планина. Кулинарното събитие „Обяд с вкусни продукти от Балкана“ беше първото от серията кулинарни събития, които се провеждат в рамките на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".
Мястото на провеждане беше министерството на земеделието, където администрацията на място се запозна с екологично чистата продукция от фермите, които след като бъдат регистрирани по наредба 26 за директните продажби, ще могат да предлагат свободно произведените сирена, прясно и кисело мляко, мед и др.
„Пожелавам успех на проекта „За Балкана и хората”, защото каузата да се подкрепят малките планински ферми означава да се запази автентичният български вкус, да се даде смисъл на хората да останат в тези райони и да се опазят богатствата на природата ни“, посочи при откриването на базара земеделският министър Димитър Греков.
Греков припомни, че производството и консумацията на традиционни български продукти е начин и за насърчаване на бизнеса в обезлюдените региони.