Приготвяне: Измивате ориза, почистените лук и лапад (спанак) се нарязват на дребно и се задушават в сгорещено олио за около 5 мин. След това се добавя и оризът (предварително отцеден от водата) и се запържва за 2-3 мин. Слагат се подправките, след което сместа се изсипва в тава и се добавя вода - 3 чаши. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата изври и оризът омекне. Ако оризът не е омекнал, а водата е вече извряла добавяте още малко вода. Накрая (по желание) може да чукнете по едно яйце (в зависимост от колко порции предвиждате) и да допечете за 3-4 минути във фурната. Продукти: 500 гр. лапад/спанак, 1 връзка пресен лук, 1 кафена чаша кафяв (или бял) ориз, джоджен (по възможност пресен), 1 кафена лъжичка червен пипер. Необходимо време за приготвяне: 45 минути.