Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.03.2004 г.

Отгледайте си киселец и лапад

Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза

Киселецът, както и лападът спадат към род Rumex от сем. Poligonaceae. Има европейски произход. У нас освен като културно растение се среща и като диворастящо по ливадите, горите и влажните места - общо 16 вида от този род. Още древните гърци и римляните са познавали и употребявали в храната си някои диворастящи видове, което е отбелязано в текстовете на Теофраст, Плиний, Колумела и други. Във Франция началото на използването на киселеца за супи, в сосове и други е отбелязано още в ХIV век. Днес киселецът и лападът се отглеждат от всички европейски народи. Киселецът е богат на белтъчни вещества. Киселият му вкус се дължи на оксаловата киселина. От минералните вещества заслужава да се отбележи, че киселецът е богат на желязо. Познати са два вариетета - единият е с по-дълги и тесни листа, а другият - с по-широки, светлозелени листа с набръчкана повърхност. За отглеждането му почвата трябва да е добре разработена и богата на хранителни вещества, с достатъчно и постоянна влага.

Размножава се със семена, които се засяват на предварително подготвени фитарии, рано напролет - през март. Засяването може да стане и доста по-късно - през лятото, до август, като мястото предварително се наводни, ако е много сухо, и после пак се полива редовно. За декар са необходими 4-5 кг семе. Засява се на 25 см между растенията. Пониква след 5-6 дни. След поникването растенията се разреждат и остават на 15-20 см едно от друго в редовете. След това се окопава и полива в зависимост от нуждата. Първата беритба на листата започва около 3 месеца след сеитбата, когато растенията вече имат по 4-5 листа. Беритбата се извършва по-често, неколкократно.

Лападът (Rumex patiencia) се среща като диворастящ, но във всички европейски страни се отглежда и като културно растение наред с други листни зеленчуци. Листата се използват както тези на киселеца. Достига до 1,25 м височина и има по-едри листа от киселеца. Долните листа са яйцевидно-ланцетни, а горните - ланцетни. Цъфти през май-юни. Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза. По отношение на изискванията към почвата, отглеждането и беритбата е в сила всичко, казано за киселеца. Като се има предвид обаче, че лападът е по-едър, то при сеитбата междуредовото разстояние се увеличава с 5-10 см, а растенията при прореждането се оставят на 20 см едно от друго.

Отгледайте си киселец и лапад
62845
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Двудомни растения - особености и начин на отглеждане
Полезни съвети
Репичките и киселецът растат добре и под сянката на дърветата
Практика
Лечение срещу смолата по вишните с киселец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини