Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.03.2004 г.

Отгледайте си киселец и лапад

Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза

Киселецът, както и лападът спадат към род Rumex от сем. Poligonaceae. Има европейски произход. У нас освен като културно растение се среща и като диворастящо по ливадите, горите и влажните места - общо 16 вида от този род. Още древните гърци и римляните са познавали и употребявали в храната си някои диворастящи видове, което е отбелязано в текстовете на Теофраст, Плиний, Колумела и други. Във Франция началото на използването на киселеца за супи, в сосове и други е отбелязано още в ХIV век. Днес киселецът и лападът се отглеждат от всички европейски народи. Киселецът е богат на белтъчни вещества. Киселият му вкус се дължи на оксаловата киселина. От минералните вещества заслужава да се отбележи, че киселецът е богат на желязо. Познати са два вариетета - единият е с по-дълги и тесни листа, а другият - с по-широки, светлозелени листа с набръчкана повърхност. За отглеждането му почвата трябва да е добре разработена и богата на хранителни вещества, с достатъчно и постоянна влага.

Размножава се със семена, които се засяват на предварително подготвени фитарии, рано напролет - през март. Засяването може да стане и доста по-късно - през лятото, до август, като мястото предварително се наводни, ако е много сухо, и после пак се полива редовно. За декар са необходими 4-5 кг семе. Засява се на 25 см между растенията. Пониква след 5-6 дни. След поникването растенията се разреждат и остават на 15-20 см едно от друго в редовете. След това се окопава и полива в зависимост от нуждата. Първата беритба на листата започва около 3 месеца след сеитбата, когато растенията вече имат по 4-5 листа. Беритбата се извършва по-често, неколкократно.

Лападът (Rumex patiencia) се среща като диворастящ, но във всички европейски страни се отглежда и като културно растение наред с други листни зеленчуци. Листата се използват както тези на киселеца. Достига до 1,25 м височина и има по-едри листа от киселеца. Долните листа са яйцевидно-ланцетни, а горните - ланцетни. Цъфти през май-юни. Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза. По отношение на изискванията към почвата, отглеждането и беритбата е в сила всичко, казано за киселеца. Като се има предвид обаче, че лападът е по-едър, то при сеитбата междуредовото разстояние се увеличава с 5-10 см, а растенията при прореждането се оставят на 20 см едно от друго.

Отгледайте си киселец и лапад
64748
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Двудомни растения - особености и начин на отглеждане
Полезни съвети
Репичките и киселецът растат добре и под сянката на дърветата
Практика
Лечение срещу смолата по вишните с киселец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини