Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.03.2004 г.

Отгледайте си киселец и лапад

Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза

Киселецът, както и лападът спадат към род Rumex от сем. Poligonaceae. Има европейски произход. У нас освен като културно растение се среща и като диворастящо по ливадите, горите и влажните места - общо 16 вида от този род. Още древните гърци и римляните са познавали и употребявали в храната си някои диворастящи видове, което е отбелязано в текстовете на Теофраст, Плиний, Колумела и други. Във Франция началото на използването на киселеца за супи, в сосове и други е отбелязано още в ХIV век. Днес киселецът и лападът се отглеждат от всички европейски народи. Киселецът е богат на белтъчни вещества. Киселият му вкус се дължи на оксаловата киселина. От минералните вещества заслужава да се отбележи, че киселецът е богат на желязо. Познати са два вариетета - единият е с по-дълги и тесни листа, а другият - с по-широки, светлозелени листа с набръчкана повърхност. За отглеждането му почвата трябва да е добре разработена и богата на хранителни вещества, с достатъчно и постоянна влага.

Размножава се със семена, които се засяват на предварително подготвени фитарии, рано напролет - през март. Засяването може да стане и доста по-късно - през лятото, до август, като мястото предварително се наводни, ако е много сухо, и после пак се полива редовно. За декар са необходими 4-5 кг семе. Засява се на 25 см между растенията. Пониква след 5-6 дни. След поникването растенията се разреждат и остават на 15-20 см едно от друго в редовете. След това се окопава и полива в зависимост от нуждата. Първата беритба на листата започва около 3 месеца след сеитбата, когато растенията вече имат по 4-5 листа. Беритбата се извършва по-често, неколкократно.

Лападът (Rumex patiencia) се среща като диворастящ, но във всички европейски страни се отглежда и като културно растение наред с други листни зеленчуци. Листата се използват както тези на киселеца. Достига до 1,25 м височина и има по-едри листа от киселеца. Долните листа са яйцевидно-ланцетни, а горните - ланцетни. Цъфти през май-юни. Пресните листа съдържат много вода, доста белтъчини, малко мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества, целулоза. По отношение на изискванията към почвата, отглеждането и беритбата е в сила всичко, казано за киселеца. Като се има предвид обаче, че лападът е по-едър, то при сеитбата междуредовото разстояние се увеличава с 5-10 см, а растенията при прореждането се оставят на 20 см едно от друго.

Отгледайте си киселец и лапад
61571
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Репичките и киселецът растат добре и под сянката на дърветата
Практика
Лечение срещу смолата по вишните с киселец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини