Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.02.2014 г.

Градина на прозореца

Вкусно, красиво и полезно

Копър в саксия

Семената се засяват на повърхността на влажна почва при норма 30-40 г на 1 кв. м. Отгоре се посипват с торфена смес със слой до 1 см и меко се уплътняват.
За получаването на добре разлистено растение в периода на краткия ден и слабата интензивност на осветлението (декември-февруари) можете да си поставите допълнително електрическо осветление. За доосветяването се използват луминисцентни лампи с мощност 40-80 Вт.
За отглеждането на зеленчукови култури е допустимо използването на обикновени лампи с мощност 100 или 150 Вт на 1 кв. м, но коефциентът им на полезно действие е нисък. Трябва да закачите лампата не по-високо от 50-60 см от посева. Доосветяването трябва да се провежда в сутрешните часове в продължение на 5-6 часа. Ако растенията се отглеждат само при изкуствена светлина, то продължителността на осветяване трябва да е поне 12-18 часа в денонощие.

Декоративният пипер за дома
Декоративният пипер е миниатюрно растение с височина до 20 см. То расте много бързо. Започва да цъфти още през първата година и дава плодове. Пиперките са съвсем малки (2-2.5 см).
Взимат се 2-3 семена от пиперките и се садят в обикновена градинска почва. Поливат се умерено, като не се допуска пресъхване. Растението бързо се развива и скоро започва да цъфти, образувайки дребни бели звездовидни цветчета. След това се завръзват плодове – първоначално те са зелени, след това почервеняват. На вкус са много люти и могат да се използват само като подправка.

Стайна краставица
Ако посеете краставиците в края на февруари, след месец вие ще можете да засадите разсада, а през май да берете и плодове. 
Преди засяването трябва да затоплите семената. Можете да закачите торбичката със семената над радиатора, след това да ги обеззаразите. Добре е след това за ги накиснете за денонощие в еднопроцентов разтвор на готварска сол (2 г на 1 чаша вода). И най-накрая можете да накиснете семената за 10-12 часа в чиста вода, за да набухнат. След това можете да ги завиете във влажна тъкан, която да не изсъхва. 
Когато на семената се появят кълнове, то трябва да ги посеете в почвата. Най-добре е това да стане в пластмасови кофички от кисело мляко, които се запълват с почвен субстрат в такъв обем, че нивото му да е на 2 см от края на съда. По-късно, когато растенията станат по-големи, ще трябва да подсипвате допълнително почва. 
След 2 седмици растенията трябва да се подхранят.  
На вторият-третият ден след второто подхранване растенията могат да се пресаждат в постоянните саксии или специални сандъчета с размери 20х20х20 см. 2-3 пъти в седмицата ще трябва да ги опръсквате с вода.
След 35-60 дни (в зависимост от сорта) след поникването растенията започват да цъфтят, а след още 8-12 дни ще се появят и първите плодове.
 

Градина на прозореца
11753
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Копърът през юли е радост за градинарите и защита за растенията
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
Копър през юли – нежна свежест в градината и защита за растенията
Полезно
Зелен щит за цял сезон срещу паяжинообразуващите акари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини