Европейският парламент отхвърли предложението на Еврокомисията, според което съдържанието на наноматериали в храните не трябва да се изписва върху етикетите, съобщиха от асоциацията на месопреработвателите.
Според евродепутатите това предложение лишава хората от информираност за качеството на продуктите, които потребяват.
Според експерти въвеждането на нанотехнологиите в производството на суровини за индустрията се приема с резерви от потребителите. Затова и евродепутатите смятат, че употребата им трябва да бъде изключително внимателна.
Пример за използването на нанотехнологии можем да намерим в производството на покритието на плодовете и зеленчуците, което удължава срока им на годност.
В първоначалното законодателство е предложено максимално допустимото съдържание на наноматериали в храните да бъда до 50%.
Според Европейската агенция за безопасността на храните максимално допустимото съдържание не трябва да превишава 10%. Мотивът е в степента на несигурност за влиянието върху човешкото здраве и от липсата на доказателства за предимствата от използването на нанотехнологиите.