Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.11.2013 г.

Перспективни сортове фуражен грах – зимни и пролетни

Недостигът на протеин се превръща в световен проблем, ето защо и протеиновите култури стават приоритетни в Европейската програма за развитието на земеделието за периода 2014 – 2020 г.

Грахът е една от основните протеинови култури, която заема важно място в структурата на земеделското производство. Нейното използване има два основни аспекта - за зърнен и зелен фураж, и за храна на хората. Освен че е култура богата на белтъчини, тя има важно значение и за поддържането на естественото почвено плодородие. Включването и в сеитбооборотните схеми, като предшественик на други култури намалява до голяма степен азотното торене, което е особено важно за биологичното земеделие. Грахът в нашата страна може да се отглежда като зимна и пролетна култура, поради което той предизвиква по-голям интерес в сравнение с другите зърнено-бобови култури. В България, за разлика от другите протеинови култури като фий, нахут, бакла, леща, соя и др., при граха има по-голямо разнообразие от сортове.

В Института по Растителни Генетични Ресурси – гр. Садово се работи за създаване основно на сортове фуражен грах, като пет от тях Мир, Весела, Теди, Амитие и Пикарди са включени в официалната сортова листа на страната за 2013 г.
Сортовете Мир и Весела са зимни и се отличават с изключително висока зимоустойчивост, ранозрелост, продуктивност на зелена маса, сено и семена.
Сортовете Теди, Амитие и Пикарди са пролетни с направление за зърно.

Сортове зимен грах
Грах сорт Мир е типично фуражен сорт за зелено. Той е един от най-търсените сортове и се отглежда в цялата страна. Добивите на зелена маса са от 3.3 до 5.5 t/da, а на семена 250-300 kg/da. Използва се и като стандарт по зимоустойчивост. Има бърз темп на растеж и развитие ранно през пролетта, поради което е много подходящ като предкултура на тютюна и царевица за силаж. Характерна биологична особеност е голямата му ранозрелост. Той достига коситбена зрелост в края на април - началото на май и това позволява той да се отглежда като редовна култура за зелено, а тютюна и царевицата за силаж да се засяват в оптимални агротехнически срокове. Растенията достигат височина 90-150 сm в зависимост от климатичните и почвените условия и са добре облистени. Бобът съдържа от 5 до 7 семена, кръгли с гладка повърхност, със сиво-зелен цвят, с виолетови точици, нееднородни. Съдържанието на суров протеин в зелената маса е около 17%, а в семената около 27% от абсолютно сухото вещество. Сортът може да се отглежда на всички типове почва, с изключение на силно киселите засолени и заблатени почви. Това е най-добрия сорт за зелена маса.

Весела е другия зимен сорт фуражен грах създаден в ИРГР - гр. Садово. Отглежда се за зелена маса и сухо зърно. Коситбената зрелост на сорт Весела настъпва в началото на май, а узряването му в периода 5-20 юни, в зависимост от датата на сеитба. Растенията са с височина 80 – 120 сm, добре облистени и формират 2-3 базални разклонения. Може да се сее през есента или ранно на пролет. Добивите на зелена маса са 3.3 - 3.5 t/da, а на семена от 250 до 350 kg/da. Сортът Весела е национален стандарт за зимоустойчивост.

Какво трябва да знаем за отглеждането на зимен грах?
Правилната агротехнология е един от основните фактори влияещи на добива. Важен момент от борбата с плевелната растителност е качествената предсеитбена обработка. След прибирането на предшественика и освобождаване на полето от растителните остатъци, се извършва плитка оран на дълбочина 15-16 сm, последвана от предсеитбено дисковане на кръст. При силното засушаване през лятото, особено в Южна България, трябва да се предпочитат редуцираните обработки. Полетата се обработват с две или три минавания с дискова брана, в две взаимно перпендикулярни посоки на дълбочина 10-15 сm.

Нормите на торене при граха се определят най-вече от типа на почвата и нейната запасеност с хранителни вещества. При средна запасеност на почвата с подвижен фосфор, оптималната фосфорна норма е 6 kg/da активно вещество, а при слаба запасеност - 12 kg/da или съответно 13 и 25 кг троен суперфосфат на декар. Торенето на граха с калий на запасени почви, каквито са преобладаващата част от нашите, е неефективно. При изразена недостатъчност на подвижните му форми, то се прилага в количество 8-10 kg/da а.в. Калиевите и фосфорните торове се внасят преди основната обработка на почвата. Трябва да отбележим, че тази култура използва много добре последействието на торенето на предшественика с фосфорни и калиеви торове. В интензивните райони, където обикновено се отглежда зимния грах, нашите почви са добре запасени с азот. Като бобова култура грахът реагира слабо на азотното торене. Подхранването с азотни торове има смисъл ранно напролет. При отглеждане на сорт Мир за семепроизводство, за осигуряване на растенията с необходимия им азот, се прилага ранно пролетно торене с 3-5 kg/da чист азот или до 15 кг. амониева селитра. Известно завишаване до 7 kg/da може да се направи при граховите смески, предназначени за производство на тревна биомаса за селскостопанските животни.
Срокове на сеитба на зимния грах са 10-20 октомври за С. България и 20-30 октомври, най-късно до 10 ноември за Южна България. Сеитбената норма е 18 – 20 kg/da, при използване на тесноредови сеялки. Валирането е задължително мероприятие след сеитба както на семепроизводствените площи, така и на тези за смески. Най-добре е то да се прави със членест валяк тип „Кембридж”, за да се улесни едновременното поникване на семената и коситбата на посева. Грахово-житните смески не се нуждаят от специални грижи за борба с плевелите. Използването на подходящи хербициди се налага само при отглеждането на сортовете за семена.

Важна грижа за семепроизводните посеви е правилно извеждане на борба с граховия зърнояд, различни видове хоботници и листни въшки. Икономически най-важния неприятел при семепроизводството на граха е граховият зърнояд (Bruchus pisi). Той е разпространен из цялата страна и понякога поврежда реколтата на 100%. За успешна борба с този неприятел е от значение навременното третиране на посевите с инсектициди. Първото третиране трябва да се направи в началото на цъфтежа, второто и третото през седем дни.

Големи повреди нанася и бобовия петточков хоботник (Tychius quinquepunctatus). Необходимо е да се следи неговото първо появяване (малко по-късно от граховия зърнояд) и да се започне третиране с тиофософорни препарати. Този неприятел също може да компрометира реколтата до 100 %. Важно условие за борба с тези два важни неприятеля е и спазването на подходящо сеитбообръщение. Грахът задължително трябва да идва на същото място след 4-5 години. Той не е взискателен към предшественика и се развива добре след всички култури. Прибраните и почистени семена се фумигират от специализираните фирми.

Граховите посеви, предназначени за добиване на зелена биомаса представляват смески с житни култури в определено съотношение (75 % грах и 25 % житно; в килограми това означава 14 кг грах и 4 – 5 кг житно). Най- подходящи зимни житни култури са тритикале, пшеница, зимен овес, може и ечемик. Житният компонент е необходим като подпорна култура и е най-добре е да бъде засят отделно и напреко на граха, за да се получи равномерно разпределение на растенията. Добре е да се знае, че при завишаване сеитбената норма на житната култура поради по-ранното си развитие тя може да подтисне граха и да намали значително хранителната стойност на смеската. Много добри посеви от качествен зелен фураж се получават от зимния грах в смес с тритикале сорт Рожен. Той е пшеничен тип тритикале със здраво стъбло и много добре поддържа зимния грах, като по този начин се избягва полягането и се получава повече и по-качествена зелена маса, подходяща за изхранване в свежо състояние и за силажиране. Обикновено до края на май се получават по 2500-3500 кg от декар висококачествена зелена маса, която е изключително ефективна при млечното говедовъдство. Няма животновъд, които да е сял житно-бобови смески и да не е повторил.

Сортове пролетен грах
В ИРГР – гр. Садово са създадени и три пролетни сорта грах подходящи за зърно - Теди, Амитие и Пикарди. Те са високопродуктивни, не полягащи сортове, създадени чрез хибридизация, резултат на българо-френска селекция.
Сорт Амитие има средно високи (до 60 сm) растения, с афилен тип на листа,с бели цветовете, семената са сиво зелени с овална форма. Узрява на 15-20 юни. Вегетацията му е от 68 до 84 дни. Добивът на семена е 320-450 кg/da. Направленията на използване на този сорт са за концентриран фураж и за консервиране в свежо състояние и сухо зърно.

Пролетният сорт Пикарди е селекциониран за зърно (380-450 кg/da). Той се отличава с най-голяма дружност и изравненост при всички фази и узряването. Цветовете са бели по два на цветонос, семената са със светло зелена окраска и сив оттенък. Вегетацията е от 68 до 80 дни. Подходящ е за сухо зърно за фураж и преработка. Устойчив е на мана и фузариум.

Сортът Теди намира приложение в консервната (свежо и сухо зърно) и преработвателната промишленост (диетични брашна и добавки), тъй като има добри вкусови качества. Растенията са с височина до 65 cm, с афилен тип на листа, като образуват само прилистници, а листенцата са видоизменени в мустачки. Цветовете са бели по два на цветонос, семената са сивозелени. Вегетацията на сорта е от 68 до 80 дни. Добивът на семена е 380-450 кg/da.

Повече информация по темата, както и технологични препоръки за отглеждане на пролетен грах – четете в новия, ноемврийски бр.10/2013 г. на сп. „Практично земеделие” . Информация за абонамент за изданието на тел.: 0888 58 54 68
Автори: Ас. София Петрова, Гл. ас. Иван Алексиев
Институт по Растителни Генетични Ресурси „К. Малков” – Садово - www.ipgrbg.com

Перспективни сортове фуражен грах – зимни и пролетни
68864
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
В дигиталната ера без дигитални знания
Фермери: Суданката алтернатива ли е на царевицата и може ли да се включи във фуражните планове
Отчет пред депутатите
Порожанов: Амбициите са с новия фуражен завод край Шумен годишно да се преработват по 500 хиляди тона зърно
Статистика
Фермерите силно заложиха на фуражния грах и постигнаха с 141 процента по-висока реколта
Майко мила!
Фуражен завод за биотикви е проектът, набрал най-много точки по новата селска програма
Чужди инвестиции
Направена е първа копка на китайски фуражен завод в Добрич
Седмичен обзор
Търсенето на Софийската стокова борса остава по-високо от предлагането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини