Зайцевъдството намира все повече поддръжници. Ценните диетични качества на месото го правят много търсено и осигуряват стабилни пазари. Освен това има възможности от допълнителни доходи при реализирането на кожите и пуха на животните, в зависимост от породата, която сте избрали да отглеждате. Ако имате самостоятелен имот, то вие може да избирате между любителското развъждане на зайци, с което ще задоволявате нуждите на вашето семейство или да организирате сериозна ферма за промишлено отглеждане на зайци.
Предлагаме ви бизнес-план за развъждане на зайци, наречен Метод на Михайлов, който е добре утвърден и успешно се прилага в много страни.
Традиционната методика за отглеждане на зайци предполага те да бъдат отглеждани в тесни клетки и да им се дават стимулиращи растежа и натрупването на маса добавки. Методиката на Михайлов отхвърля този начин на отглеждане. Знаем, че съвременният потребител търси екологично чисти продукти, в които няма химия.
Ето защо най-добрите перспективи за малкия и средния бизнес е да се ориентират към иновационни и екологични методи за производство, към нов подход за организация на бизнеса.
БИЗНЕС-ПЛАН ЗА ФЕРМА ЗА ЗАЙЦИ
Производствена част. Отлеждането на зайци по метода на Михайлов включва тяхното развъждане в специални миниферми. Поставени на открито тези ферми заемат 1,4 кв.м площ. В една такава ферма могат да бъдат настанени до 30 животни, или средно по около 13 зайци.
Една миниферма се нуждае от 500 кг. фураж и 250 кг сено годишно. Всеки от отглежданите зайци се нуждае от 14 кг фураж и 7 кг сено. Възвръщаемостта на оборотните средства е след около 100 дни. Зайци с тегло 4-6 кг се угояват за около 2 седмици.
Съществуват различни модели за миниферма. Кой от тях ще изберете, решавате само вие в зависимост от мястото, с което разполагате и с желания обем на производство. Например ферма за зайци, състояща се от 16 миниферми, заема площ от 100 кв. метра. Фермата се обслужва веднъж седмично и производителността й е около 10 зайци-гиганти на седмица.
Работата във фермата е механизирана – на пазара се предлагат специални хранилки за сено, гравитационни автопоилки и хранилки за комбинираните фуражи. Ето защо обслужването на животните отнема около 30-40 мин. седмично.
Отопляване на минифермата се налага единствено, когато температурата е под 10 градуса. Консумираната енергия е около 30 вата.
Разбира се само отглеждането на животни не е достатъчно за организиране на собствен бизнес. За да се получи максимална печалба е най-добре, ако е възможно да се направи цех за обработка на кожите от животните, а още по-добре ако се организира и тяхната реализация под формата на различни кожени изделия. Разбира се за дребен фермер това не е по силите, затова е добре да се организират кооперации, които да се грижат за реализирането на продукцията.