Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.07.2018 г.

Още по-стриктен контрол върху биопроизводството, нови правила за биологично отглеждане на зайци

Наредба
Още по-стриктен контрол върху биопроизводството, нови правила за биологично отглеждане на зайци

sinor

При всеки случай на нарушение в изискванията за биологично отглеждане на мед за пазара ще се отнема сертификатът на биофермера или на оператора, търгуващ с подобни продукти. Това е записано в проектонаредбата за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица, съобщиха от агроминистерството.

Проектът е качен на страницата на ведомството и до 28 юли по него се приемат предложения или корекции.

Поправките включват изменения и в състава на постоянната междуведомствена консултативна комисия по биопроизводство, която досега включваше експерти от Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и фонд „Земеделие“. Със сегашните промени в тази комисия ще бъдат включени още Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и  Центърът за оценка на риска по хранителната верига.

С новите поправки се въвежда последващ надзор върху контролиращите лица. Ето какви нови мерки трябва да прилагат те към операторите – фермери и търговци.

Трябва да издават предписание за предприемане на корективни действия от страна на оператора при установени пропуски или нередности, които не засягат биологичното състояние на продукта, с определяне на срок не по-дълъг от 10 дни, в който предписанието следва да бъде изпълнено (за стопанства в преход и стопанства, преминали периода на преход).

Налагане на забрана за пускане на определена партида на пазара като биологична и премахване или забрана за позоваване на термините, указващи биологичен метод на производство в етикетирането й, до отстраняване на несъответствието, при установена нередност по отношение на съответствието с изискванията на биологичното производство само за определената партида. Мярката се налага в случаите, когато засегнатата партида не е пусната на пазара.

За стопанства в преход ще се прилага засилен контрол на цялото стопанство чрез допълнителни проверки. Допуска се временно ограничаване (частично или пълно) на документа (сертификата) за биопроизводителите на мед и налагане на забрана за предлагане на съответната партида на пазара като биологична и премахване на термините, указващи биологичен метод на производство в етикетирането и рекламата на цялата партида или продукция, при установена нередност по отношение на съответствието с изискванията на биологичното производство.

Контролиращото лице писмено уведомява компетентният орган, Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция и другите контролиращи лица за наложената мярка в срок от 3 дни.

За стопанства в преход се дава начало на нов преходен период, който започва да тече от датата на установяване на нарушението. Контролиращото лице писмено уведомява компетентния орган Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция и другите контролиращи лица за наложената мярка в срок от 1 работен ден от установяване на нарушението.

В случай на мотивирано съмнение, че даден оператор възнамерява да пусне на пазара продукт, който не е в съответствие с разпоредбите на биологичното производство, но има позоваване на метода на биологичното производство, контролиращото лице има право да наложи:

Временна забрана за продажба на продукт като биологичен за определен от контролиращото лице срок до доказване/отстраняване на съмненията.

С поправките в наредбата се урежда и биологичното производство на зайци, като се дават и съответните стандарти за този тип отглеждане.

Площта за дейност на открито трябва да бъде не по-малка от 1,8 квадратни метра за едно животно. При отглеждане в помещения, зайкините майки трябва да разполагат с 0,4 квадратни метра площ, мъжки зайци или бременни зайкини – 0,3 кв. м, а зайците за угояване – 0,2 кв. метра.

Ако са в клетка на тревна площ, размерът за едно животно трябва да бъде 5 квадратни метра, а ако са в подвижни клетки, които се местят през деня, тогава зайците за угояване могат да ползват площ от 0,4 кв. м, а останалите – 2,4 кв. м.

В случаите, когато няма достатъчен брой  биологично отглеждани зайци, въвеждането на небиологични животни  в стопанството е възможно при спазване на следните условия:

А) при създаване на стадо за първи път до 100 % от животните могат да бъдат с небиологичен произход, като се отглеждат в съответствие със стандартите за биологично производство.

Б) при въвеждане на животни в биологично стадо могат да бъдат закупени небиологични нераждали женски зайци до 20 % и мъжки до 5 % от броя на възрастните зайци в стадото. Този процент може да се въвежда всяка година при уведомление на контролиращото лице. Мъжките и женските  зайци за развъждане трябва да са по-млади от навършена четири месечна възраст.

В) в съответствие с чл. 9, параграф 4 от Регламент (ЕО) 889/2008 процентът на нераждалите женски зайци може да се увеличи до 40 % при издадено от компетентния орган разрешение, в следните случаи:

- ако стопанството ще се разширява значително;

- ако се сменя порода;

- в случай на висока смъртност (над 40 %), причинена от болест или бедствие;

При въвеждане на небиологично отглежданите животни в стопанството, те трябва да преминат преходен период от най-малко три месеца при отглеждане съгласно общите принципите за биологично производство и настоящите правила.

Още по-стриктен контрол върху биопроизводството, нови правила за биологично отглеждане на зайци
19209
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Община Харманли раздаде безплатно биотор на гражданите
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини