Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.10.2013 г.

Зайцевъдство - малък и среден бизнес

Ако планирате да разширите домашната си ферма, то този материал е за вас

Отглеждането на зайци не е трудно, когато има технология и съответното оборудване. Най-важното е да се осигури високо ниво на санитерната безопасност, която много зависи от влиянието на човешкия фактор. Поради това, когато избирате вариант за ферма на първо място трябва да знаете как ще бъде осигурена санитарната безопасност на зайците.
В Европа през последните години практически напълно се отказаха от старата, традиционна технология "пълно-празно" по клетки в редове в полза на "пълно-заето" по отделни повещения. Това позволи в пъти да се повиши санитарната безопасност и ефективността на работата на фермите за сметка на намаляването на смъртността. По оценки на специалистите срокът за възвръщане на инвестицията за промишлена ферма от 2000-7000 животни е около 4 години, при условия, че е създадена от нулата. При използването на съществуващи сгради, например обори, срокът на възвръщаемост намалява до около 3 години.
Има много фактори, които оказват влияние върху успеха на бъдещата ферма. Нова е и сигурността на системата за контрол на климата, и добрата месодайна порода, и системата за обновяване на стадото, и работниците, разбира се.
Един пример за аспект, за който не всеки се замисля - системата за почистване на органичните отпадъци. Добър валиант е лентовата система, при която екскрементите се натрупват на лентата в течение на целия живот на зайците за угояване (77 или 84 дни). Когато всички животни от помещението бъдат отправени в кланицата, лентата се изтегля от сградата, и цялата органична маса се натоварва на транспортното средство. Лентата е изтъкана от полимерни нишки и пропуска течната фракция, която изтича от помещението по специалния канал. Това осигурява пракически пълното отстранява на амоняка от атмосферата на зайчарника. Твърдата фракция остава в канала, като намалява загубите на топлина през пода.
Правилно хранене
Храненето на зайците трябва да бъде балансирано и да удовлетворява необходимостта на животните от хранителни вещества в съответствие с физиологичното им състояние. При голямо или средно производство е най-добре да се използват пълноценни гранулирани фуражи. Така отпада необходимостта от заготвяне и съхраняване на храната (сено, корено- и клубеноплоди, зелени фуражи), както и съществено намалява обемът на ръчния труд.
В големите зайцевъдни ферми се предвижда автоматична система за хранене с гранилирани комбинирани фуражи, в които всички хранителни вещества са подбрани за конкретната възрастова група. В съвременните зайцевъдни ферми се прилагат като минимум три типа порциони за трите основни периода.
Лактация
Рационът е предназначен да удовлетвори хранителните потребности на лактиращите и бременните самки. Храненето в този период трябва да се отличава с висока хранителна стойност и енергийност за сметка на повишеното съдържание на белтъчини. Обикновено се прилага през втората половина на бременността и първите 20 дни на лактацията.
Отбиване
Хранене на зайчетата по време на отбиването и в първия период на растеж. Главната цел в този период е предотвратяването на възникването на разстройства на храносмилателната система, намаляването на смъртните случаи и голямо количество хранителни влакнини.
Угояване
Това е рацион за зайците през втория период на растеж и по време на угояването. Характеризира се с висока енергийна концентрация, която се осигурява чрез нишестето и умереното съдържание на белнъчини. Храненето трябва да стимулира ежедневно наддаване, да се усвоява добре и да прави заекът по-охранен.
Внимание!
При отглеждането на зайци навън храната трябва да е по-питателна, тъй като им е необходима повече енергия за поддържане на температурата на тялото.
Правилен избор на порода
Тъй като става дума за месодайно зайцевъдство, важни са такива показатели като качество на месото, скоростта на набиране на тегло и конверсията на фуражите. Коефициентът на конферсия на комбинирания фураж определя колко фураж изяжда заекът, за да наддаде с 1 кг. Например, представителите на хибридната порода Hy-Plus се отличават с висока скорост на набиране на тегло, до 3,2 кг за 12 седмици и едновременно сравнително виска стойност на конверсия на фуражите, 3,6-3,8 кг/кг. Трябва да се отбележи, че диетолозите препоръчват да се консумира месо от млади зайци до 3 месеца, тъй като е по-нежно и съдържа по-малко мазнини.
Избирайки хибридна порода, а именно на хибриди е построено промишленото зайцевъдство в Европа, трябва да се обърне внимание на производителността на майчиното поголовие. Тоест, на това колко зайчета се раждат в едно котило, и колко зайкинята може да изхрани. Например, зайкините от Hy-Plus имат по 10 цицки, което им позволява да изхранят много зайчета.
Защита от инфекции
За предотвратяването на такива заболявания а зайците като миксоматоза, вирусна хеморологична болест, коликобактериоза, страптококоза, стафилокоза, салмонелоза, трябва да се спазват строги хигиенни правила. Територията на фермата трябва да е оградена по целия периметър, за да се препятства безконтролното преминаване на хора и животни. Странични лица не бива да се допускат. Много е важно поставянето на дезинфекционна бариера на входа за транспортните средства./fermera.bg

Зайцевъдство - малък и среден бизнес
16328
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини