Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.04.2004 г.

Градинската чубрица - за аромат и лек

Градинската чубрица - за аромат и лек

Чубрицата е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Произхожда от Южна Европа. Отглежда се в много страни. У нас се култивира из цялата страна т. нар. местна чубрица заради силно ароматичните й листа и цвят. Развива не много високи (20-40 см), туфести, прибрани растения, на които долната част на стъблото е вдървесиняла. Листата са ланцетни и заострени. Цветовете са бели или лилави. Семената са много дребни и запазват кълняемостта си за 2 години.

Съдържащото се в растенията етерично масло (главно карвакрол) им придава специфичен приятен аромат и леко парливо-тръпчив вкус. Химическият състав на чубрицата включва още захари, мазнини, дъбилни вещества, флавоноиди, витамин С и други. Чубрицата е национална подправка. Не можем да си представим прочутата нашенска шарена сол без градинската чубрица. Използва се като подправка в различни трудносмилаеми храни - леща, боб, грах, зелен фасул и други. Придава пикантен аромат в ястия от агнешко и овнешко месо. Поставя се във водата, в която се варят мекотели или риба. Използва се за ароматизиране в колбасарството.

Притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично (отделящо повече урина) средство. Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, при хрема и кашлица. В народната медицина се употребява при катари на лигавицата на стомаха и червата, при повръщане, летни диарии, глисти и други.

Чубрицата не е много взискателна към външните условия. Вирее на всякакви почви. За отглеждането й трябва да се избират слънчеви места. Отглежда се чрез разсад. Сее се етапно от април до средата на юни, на открити лехи с по 1-1,5 г семена за 1 кв. м. Семената се покриват с тънък слой почва или пресят оборски тор. Разсадът се полива и плеви. Разсажда се, след като е минала опасността от слани (от май до средата на юли) на разстояния 30х20-25 см, на фитарии или на кавали, но също и по вадите като уплътнителна култура.

Най-добра чубрица обаче се получава от най-рано засадените растения, защото колкото по-късно се засадят, толкова по-малко е теглото им към момента на прибирането. Грижите през вегетацията се състоят в 1-2 окопавания и поливане. Прибирането на реколтата става по време на цъфтежа, защото тогава растенията са най-ароматни. Те се изскубват или изрязват до основата на стъблото и се сушат на сянка. От 100 кв. м се получават средно около 700-800 растения.

Градинската чубрица - за аромат и лек
4002
 

Последни материали
Виж
Бюджетът по интервенцията за съветнически услуги не достига за всички подадени заявления
Ще се търгуват имоти в курорти и до исторически забележителности
Земя, почивни и ловни домове ... Продава се наследството на Селскостопанска академия и горските предприятия
Поредица
Трета част на графика с изнесените офиси на НССЗ през юли
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Европейска комисия
До 6 октомври се дават идеи за регламента за държавните помощи
Свързани материали
Виж
Осигурете й влага, приберете я при цъфтеж
Чубрицата
Чубрицата няма нужда от специално място в градината
Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора
Чубрицата се отглежда лесно
Сеитбата на семената може да се направи от средата на април до средата на юни
Чубрицата обича слънчеви места
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини