Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.06.2009 г.

Подправки в двора

Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора

Магданозът е най-универсалната подправка за ястия, супи и салати, а сокът от него е и козметично средство. Той е студоустойчиво растение. Температури до 10°С не му причиняват повреди. Затова засят късно през есента - в студени парници или тунели под етиленова покривка - от него се получава голямо количество зелена маса. Това е важно не само за личното потребление, но и за предлагане на пазара. Семената му никнат бавно (до 40 дни), но ако не се допусне понижаване на температурата в парника под 1-2°С, засушаване и преовлажняване на почвата те могат да поникнат за 20 дни.

Сеитбата се прави през март, но ако времето не позволи, може и през първата половина на април в лехички, широки от 80 см до 1 метър, добре заравнени и с наситнена почва. Предварително, с малка мотичка, се очертават редове на разстояние помежду им от 20 см, дълбоки до 2 см. Семената се заравят както при копър, целина и др. с леко придвижване и претъпкване с подходяща дъска. Грижите за магданоза се свеждат до прореждане през гъст посев, редовно плевене и поливане. Магданозът се подрязва няколко пъти през годината при височина на растенията 15-20 см.

Чубрицата се отглежда чрез разсад. За лични нужди растенията се разсаждат покрай лехи, тирове и вади, а за получаване на по-голямо количество растителна маса - на редове на разстояние 35-45 см помежду им, а вътре в реда на 30-35 см. Семената се засяват в открита леха, запасена с прегорял оборски тор, на дълбочина 1 см. Запасяването на почвата с оборски тор важи и за площта за разсаждане на растенията. През вегетацията чубрицата се напоява и прекопава.

В началото на цъфтежа растенията се изрязват до основата на стеблото, привързват се на снопчета и се сушат на сянката. От 100 квадратни метра площ се получават от 500 до 600 изсушени растения.

Босилекът за много домакини днес присъства приоритетно в кухнята. Освен че придава неповторим аромат и вкус на ястието, босилекът е богат на специфично етерично масло със силно антисептично действие. Затова в кухнята на южните страни той се употребява много отдавна. Най-често растението се отглежда чрез разсад. Разсадът се разсажда през май. За получаването му, семената се засяват през март или първата половина на април, в пластмасови парници, а за лични нужди - в терини при стайни условия, които след затопляне се изнасят навън.

Босилекът се развива много добре на богати почви, затова макар и на малки площи в личната градина, мястото предварително се наторява с прегорял оборски тор, суперфосфат и калиев тор. Растенията се поливат редовно, плевят и окопават в междуредието (на 40 см разстояние). През периода на цъфтежа растенията се отрязват в тяхната основа, връзват се на малки снопчета и се сушат на сянка.

Съхраняват се в сухи и проветриви помещения. Изсушените подправки босилек, джоджен, целина, копър, чубрица и девисил не губят от аромата си за разлика от изсушения магданоз. 

Подправки в двора
3494

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Търговската война между Пекин и Вашингтон е благоприятствала европейския експорт
Ръст на експорта на свинско месо в ЕС
27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно отношение чрез държавни помощи
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
На борсата има обилно предлагане на хлебна пшеница на 405.00 лв/т
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Свързани материали
Виж
Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата
Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам