Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.06.2009 г.

Подправки в двора

Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора

Магданозът е най-универсалната подправка за ястия, супи и салати, а сокът от него е и козметично средство. Той е студоустойчиво растение. Температури до 10°С не му причиняват повреди. Затова засят късно през есента - в студени парници или тунели под етиленова покривка - от него се получава голямо количество зелена маса. Това е важно не само за личното потребление, но и за предлагане на пазара. Семената му никнат бавно (до 40 дни), но ако не се допусне понижаване на температурата в парника под 1-2°С, засушаване и преовлажняване на почвата те могат да поникнат за 20 дни.

Сеитбата се прави през март, но ако времето не позволи, може и през първата половина на април в лехички, широки от 80 см до 1 метър, добре заравнени и с наситнена почва. Предварително, с малка мотичка, се очертават редове на разстояние помежду им от 20 см, дълбоки до 2 см. Семената се заравят както при копър, целина и др. с леко придвижване и претъпкване с подходяща дъска. Грижите за магданоза се свеждат до прореждане през гъст посев, редовно плевене и поливане. Магданозът се подрязва няколко пъти през годината при височина на растенията 15-20 см.

Чубрицата се отглежда чрез разсад. За лични нужди растенията се разсаждат покрай лехи, тирове и вади, а за получаване на по-голямо количество растителна маса - на редове на разстояние 35-45 см помежду им, а вътре в реда на 30-35 см. Семената се засяват в открита леха, запасена с прегорял оборски тор, на дълбочина 1 см. Запасяването на почвата с оборски тор важи и за площта за разсаждане на растенията. През вегетацията чубрицата се напоява и прекопава.

В началото на цъфтежа растенията се изрязват до основата на стеблото, привързват се на снопчета и се сушат на сянката. От 100 квадратни метра площ се получават от 500 до 600 изсушени растения.

Босилекът за много домакини днес присъства приоритетно в кухнята. Освен че придава неповторим аромат и вкус на ястието, босилекът е богат на специфично етерично масло със силно антисептично действие. Затова в кухнята на южните страни той се употребява много отдавна. Най-често растението се отглежда чрез разсад. Разсадът се разсажда през май. За получаването му, семената се засяват през март или първата половина на април, в пластмасови парници, а за лични нужди - в терини при стайни условия, които след затопляне се изнасят навън.

Босилекът се развива много добре на богати почви, затова макар и на малки площи в личната градина, мястото предварително се наторява с прегорял оборски тор, суперфосфат и калиев тор. Растенията се поливат редовно, плевят и окопават в междуредието (на 40 см разстояние). През периода на цъфтежа растенията се отрязват в тяхната основа, връзват се на малки снопчета и се сушат на сянка.

Съхраняват се в сухи и проветриви помещения. Изсушените подправки босилек, джоджен, целина, копър, чубрица и девисил не губят от аромата си за разлика от изсушения магданоз. 

Подправки в двора
4542

Последни материали
Виж
БАБХ
Започва работа по промените в наредбата за опазване на пчелите
Европейски форум
Оперативни групи от цяла Европа се събраха на втора среща за иновациите
За качество още не се говори
Танева прогнозира 5,4 млн. тона реколта от пшеница тази година
В разгара на лятото
Жегата вдига цените на зърното в Евросъюза, но паника на пазара няма
Танева жъне в Сливенско преди официалния старт на кампанията на 5 юли
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Свързани материали
Виж
Практика
С какво, кога и как да подхранваме магданоза
Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата
Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам