Тази широко разпространена и непретенциозна подправка може да бъде отгледана във всяка дворна градина. За нуждите на домакинството обикновено не заема самостоятелна площ, а се засажда тук-там по тировете и вадите на по-голямо или по-малко разстояние.
Чубрицата се отглежда чрез предварително произведен разсад. За ограничените нужди на домакинството може да отгледате в сандъче, настанено в неотопляемо помещение. За повече разсад ще се наложи да използвате студена леха, покрита с еднослойно или двуслойно полиетиленово платно според метеорологичните условия. Може да отделите и място в лехите с разсад за средноран пипер или домати.
Семената се засяват през март. Покриват се с тънък пласт (1-1,5 см) торопочвена смес. Разсадът е готов за засаждане на открито след като е преминала опасността от слани. Тогава се засаждат и други зеленчуци и край тях тук-там ще боднете и чубрицата. Отглеждането й по вадите и тировете минава и без специални грижи. Прибира се в началото на цъфтежа. Суши се на сянка в проветриви помещения.