Градинската чубрица е едногодишно растение, невзискателно към условията на отглеждане и студоустойчиво. Оптимален режим на влажност им е необходим в периода на поникване на семената и през първия етап на вегетационния растеж. През периода на цъфтеж и узряване на семената са доста сухоустойчиви. Дошла е при нас от страните в Средиземноморието и Изтока. Като традиционна подправка широко се отглежда в Европа, Азия и Северна Америка.
В зависимост от сорта, стъблото достига височина от 20 до 60 см, силно разклонено почти от самото основание с дребни (1,5 – 2,5 см дълги), тесни линейни листенца. Растенията са едногодишни и много невзискателни към условията на отглеждане, студоустойчиви. Оптимален режим на влажност им е необходим в периода на поникване на семената и през първия етап на вегетационния растеж. През периода на цъфтеж и узряване на семената са доста сухоустойчиви. Цветчетата също са дребни, светло лилави, розови или почти бели, разположени в лъжливи пръстени в краищата на стъблата. Плодът е дребно яйцевидно тристепенно орехче с черно кафяв цвят.
В един грам има 1,5 – 2 хиляди семенца, запазващи кълняемост до 5-6 години. Чубрицата като подправка има остър вкус, богата е на аскорбинова киселина, каротин и рутин. Семената се засяват в почвата през пролетта, в редове и разстояние между редовете 45-60 см. Тъй като семенцата са много дребни, добре е да се смесват с пясък. Растенията понасят добре сгъстяването, но за получаване на добра, по-качествена подправка, трябва да се проредят на разстояние 10-15 см между растенията. Грижите са разрохване на почвата и плевене. Прибира се в началото на цъфтеж. Растенията се прибират, като стъблата се режат ниско над земята.
Сушат се обезателно на сянка, под навеси или в проветриви помещения. За семена се прибират, когато долните плодове в пръстена почернеят и се доизсушават. Не изчаквайте пълното узряване на плодовете, защото семената започват да се ронят.