Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.12.2011 г.

Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето

Люпене на яйца от домашните птици

Маса на яйцата. Теглото на яйцата за люпене е характерно за всеки вид птици, порода или хибрид. Току-що пронеслите ярки снасят по-дребни яйца, чието тегло се увеличава всекидневно и след 2-3 седмици влизат в границите на подходящите за люпене. От значение е и формата на черупката, като отношението на малкия диаметър големия (ширина: държина) установява индекса на формата, който трябва да бъде в рамките на 73-78%. Черупката трябва да бъде равномерно наслоена с калциеви соли. Ако има изтънени участъци, през тях се изпарява повече вода от вътрешното съдържания на яйцата и процесът на инкубация се нарушава. По време на инкубирането яйцата губят нормално 12% от теглото си.

Режим за люпене на яйцата
Режимът на люпене представлява комплекс от условия в инкубатора, които създават подходяща среда за люпене на яйцата. Средата за люпене трябва да наподобява, а в новите системи инкубатори да бъде и по-добра от тази, която създават носачките, което от своя страна пък дава възможност за получаване на висок процент люпимост на оплодените яйца – над 90%. Всеки модел инкубатор се съпровожда с инструкция за експлоатация, която трябва да се спазва. Разнообразието от системи инкубатори обуславя малки разлики в температурите при инкубиране и люпене на яйцата в рамките на 1-1,5 градуса. Температурата на въздуха в шкафовите инкубатори се поддържа – в инкубаторните шкафове в рамките на 37,5–37,8 градуса, а в люпилните шкафове 36,7-37,5 градуса.

Температурата в плоските инкубатори (с каквито разполагат някои наши читатели) се подържа малко по-висока от тази в шкафовите. При повечето от тях отоплението идва отгоре, от нагревателите, разположени под капака. В резултат на това горната част на яйцата се нагрява повече – около 38,5–39,5 градуса, а долната част около 37oC. Така в средата на яйцата се подържа температура около 37,6-37,8oC. В естествените условия на люпене квачката, която има температура около 40 градуса загрява горната част на яйцата около 38-39 градуса, а долната - с 1-2oC по-ниско. За да ги затопля равномерно, тя ги обръща и ги размества, като избутва вътрешните по-топли в периферията, а външните прибира навътре - до 70 пъти в денонощието.

В някои по-малки плоски инкубатори с по-тънки стени и по-лош въздухообмен яйцата, разположени в периферията, се затоплят с 1-1,5 градуса по-малко. Това налага те да се разместват поне през 12 часа в денонощието. В противен случай охладените яйца се излюпват по-късно с 1-2 денонощия.

Влажност. Относителната влажност на въздуха в инкубаторите влияе върху развитието на зародишите. С влажността се регулират топлоотделянето и изпарението, респексивно изпарението и олекването на яйцата в определени граници с което се създават необходимите условия за протичане на биохимичните и физиологичните процеси за нормално развитие на зародишите. Всяко отклонение от определените параметри води до намаляване на люпимостта. Влажността по време на инкубирането на зародишите се подържа 55-65%, а през последните три дни при люпенето 65-70-80%.
Температурата и относителната влажност на въздуха в инкубаторите се регулират електронни термометри и влагомери, чиито индикатори се поставят отвън върху инкубаторите. Някои от тях могат да се намерят и в интернет, и магазините за електроника.

Обръщане на яйцата. Яйчевият жълтък, като по-лек от белтъка се старае да изплува нагоре и може да залепне за черупката, в него да попаднат през порите на черупката гнилостни организми и зародишът да загине. Това се избягва чрез обръщане на яйцата ръчно или автоматично през 1-2 часа в денонощието до 90-100 градуса. Освен това след обръщането, попадналият по-долу жълтък се издига нагоре заедно със зародиша. Съдържанието на жълтъка се размества и зародишът попада в съприкосновение с нова, по-богата на хранителни вещества среда. Температурата във всички части на яйцата се изравнява. Яйцата са обръщат до 18-ия ден.

Охлаждане. Охлаждането на яйцата по време на инкубирането предизвиква промени в температурата им между 5 и 9oC. Тези температурни промени отстраняват излишната топлина и предпазват ембрионите от прегряване, като температурата, измерена върху черупката с медицински или електронен термометър може да се снижи до 30-31oC. Охлаждането се извършва чрез отваряне на инкубатора, изваждане на яйцата от инкубатора или чрез пръскане на яйцата с дестилиране или преварена и прецедена вода през плат за отстраняване на утайката от варовик. Температурните промени предизвикват увеличаване интензивността на обмяната на веществата и на газовете през порите на черупката. Времето на охлаждане е посочено в инструкциите на всеки вид инкубатори според вида на яйцата - кокоши, пуешки, пачи и гъши. Вратите на инкубатора се отварят, вентилаторите се спират за 15-20 минути, след което яйцата се пръскат с пръскачка (пулверизатор) с вода с температура 22-25oC, каквато е в инкубаторната зала. Варовитата вода запушва порите на черупките.

Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето
109194
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Люпенето на яйца от гъски е труден и сложен процес
Трудното люпене на яйца от гъски
Режим на люпене на птичите яйца
Фумигация на яйцата за люпене
Оценка на вътрешното състояние на яйцата за люпене
Манипулиране с яйцата за люпене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини