Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.10.2009 г.

Люпенето на яйца от гъски е труден и сложен процес

Яйцата от гъските са най-едри, най-тежки и с много високо съдържание на носители на енергия като мазнини и белтъчини в сравнение с яйцата на другите видове домашни птици. При инкубирането им се отделя повече топлина, която трябва да бъде отстранена чрез подходящо охлаждане. За бавното излъчване на топлина спомага по-дебелата черупка – от 0,5 до 1,1 мм. По-дебелата черупка е видов белег, благодарение на което се намалява загубата на вода при дългото инкубиране. В процеса на люпене някои по-слаби, по-нежизнени гъсета пробиват трудно черупката и се задушават поради липса на кислород. От друга страна, при яйцата с по-тънка черупка зародишите не се развиват нормално. И в двата случая аномалиите се дължат предимно на яйцата, произхождащи от стада, хранени непълноценно по отношение на хранителни и минерални вещества в дневните дажби. Процесът на люпене продължава 30-31 дни, от които 28 дни в инкубаторните секции и 3 дни в люпилните секции. Люпенето в малките инкубатори, в които се люпи само една серия яйца, дава възможност да се осъществи

ПО-ДОБЪР РЕЖИМ НА ИНКУБИРАНЕ И ЛЮПЕНЕ

В повечето системи инкубатори, в които се зареждат няколко серии яйца, се поддържа постоянна температура от 37,8 градуса. При люпене на яйца от само една серия у нас е възприето температурата през първите 9 дни да бъде 37,8 градуса и относителната влажност на въздуха – 70 на сто, или около 32,5 на влажния термометър. От десетия ден температурата се намалява на 37,5 градуса, относителната влажност – на 55 на сто, а след 25-ия ден – на 60 на сто. Тъй като гъшите яйца отделят много топлина, те се охлаждат два пъти в денонощието – през първия ден за една минута, като времето се увеличава всеки ден с още една минута; от 10ия до 20-ия ден – по 10 минути, а след това – по 30 минути, докато температурата на черупката спадне до 30-32 градуса, измерена с медицински или електронен термометър. Допълнителното охлаждане е с дестилирана или преварена и прецедена вода. Яйцата се пръскат през първите 9 дни един път, а от 10-ия ден – два пъти през 12 часа. Тъй като яйцата са малко, охлаждането може да се извърши и в инкубатора, ако конструкцията му позволява.
Касетите (рафтовете) с яйца се поставят хоризонтално и яйцата се пръскат с пръскачка с найтясната дюза № 1. Важно е да се знае, че след охлаждането температурата и влажността в инкубатора трябва да достигнат работните параметри за време от 30-45 минути, за да не се влошават условията за нормалното развитие на зародишите (ембрионите). В по-големите инкубатори се допуска установяване на работна температура около 37,2 градуса, тъй като по-старите „топли” яйца загряват „по-студените” нови яйца. По време на начукването на яйцата температурата се понижава на 37-37,2 градуса, а относителната влажност се повишава до 75-90 на сто. Яйцата се пръскат с вода, загрята до 30 градуса през два часа.

ВИСОКАТА ВЛАЖНОСТ И ВОДАТА УЛЕСНЯВАТ ПРОБИВАНЕТО НА ДЕБЕЛАТА ЧЕРУПКА ОТ ИЗЛЮПВАЩИТЕ СЕ ГЪСЕТА

Степента на отваряне на шибрите за вентилация зависи от тяхната конструкция и обема на инкубатора. През първите 9 дни те може да бъдат напълно затворени или минимално отворени за приток на чист въздух, чиято потребност е все още малка. От 10-ия до 22-ия ден те са отворени наполовина, а след това – напълно.
За хода на инкубирането може да се направят изводи по средното намаление на теглото на яйцата в проценти от първоначалното:
- от първия до шестия ден е от 0,3 до 0,5 на сто, или за шесте дни – 2-3 на сто.
- от шестия до дванадесетия ден – 0,4-0,5 на сто, или общо за дванадесетте дни – 4,5-6 на сто.
- от дванадесетия до осемнадесетия ден – 0,50,6 на сто за денонощие и достига 8 на сто от първоначалното тегло.
- след осемнадесетия ден до двадесет и четвъртия ден – около 0,5 на сто за денонощие, или 1012 на сто от общото тегло за целия период. Люпенето на яйца от гъски е най-трудно и изисква по-голям опит.

Материала е предоставен от в. Гласът на фермера!

Люпенето на яйца от гъски е труден и сложен процес
131631
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Люпене на яйца от домашните птици
Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето
Трудното люпене на яйца от гъски
Режим на люпене на птичите яйца
Фумигация на яйцата за люпене
Оценка на вътрешното състояние на яйцата за люпене
Манипулиране с яйцата за люпене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини