Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.09.2006 г.

Манипулиране с яйцата за люпене

Под манипулиране с яйцата се разбира събирането, почистването, опаковането, транспортирането, съхраняването, дезинфекцията, залагането в инкубаторите за люпене, изобщо работата с тях. Събиране на яйцата. Яйцата за люпене трябва да са чисти, без залепнали фекалии и сламки по тях, за да не се инфектират по време на инкубирането. Това налага следното. Ако носачките снасят яйца в полози, полозите трябва да бъдат застлани винаги с чиста постеля – слама, ситен талаш или други подходящи материали.

Ако носачките се отглеждат в клетки, мрежите, в които се събират яйцата, трябва да се почистват всеки ден с леко навлажнена кърпа от праха, отделящ се от фуражите. При непочистени мрежи по мокрите яйца се образуват ивици от прах, които нормално съдържат най-различни микроорганизми. Яйцата се събират в топлите помещения сутрин по 2-3 пъти и след обяд по 2 пъти, а през зимата в по-студените птичарници - през 15 минути до 1-2 часа, за да се предпазят от замръзване. Това се отнася предимно за водоплаващите птици, които се отглеждат в по-открити помещения. Гъските снасят в по-открити полози, често при температури под 0 градуса.

Патиците снасят безразборно, понякога на двора или в каналите за съешаване. Те са с ниска носливост и всички снесени яйца се използват за разплод. При лошо дъждовно време и двор за разходка на птиците кратността на събиране на яйцата се увеличава. Снесените яйца се събират и пренасят до склада в картонените или пластмасовите овоцелови табла или в пластмасови кофи. След това се подреждат в овоцелови табла с върха надолу в транспортните каси за яйца. Гъшите яйца се съхраняват в легнало положение (хоризонтално) върху дървени рафтове.

Два пъти в денонощието се обръщат на 180 градуса по надлъжната ос. Някои производители предпочитат да съхраняват яйцата си направо в касите в овоцелови табла. Използват се по-големите табла тип “Зондер- 17 либри”. Подреждат се през едно по 15 яйца в табло. В тези случаи касите с яйца се държат наклонени от 45 до 50 градуса, като касите се обръщат също два пъти в денонощието. В тези случаи е желателно яйцата да се предават в люпилните през три дни. Яйцата се съхраняват при температура от 7-10 до 15 градуса. Колкото по-дълго се съхраняват в склада, толкова по-ниска трябва да бъде температурата в посочените граници. При подходяща температура на съхранение се запазва жизнеността на ембрионите. При съхранение на яйцата при температури около 0 градуса ембрионите умират. При по-високите температури започва развитието на зародишите.

Ако яйца с развит зародиш не се вложат навреме в инкубаторите, зародишите загиват. Относителната влажност на въздуха също е от значение и е в границите от 75 до 85 на сто. За оптимален се смята срокът за съхраняване на яйцата около 7 дни. Пълноценните яйца може да се съхраняват до 10 дни, което все пак не се препоръчва. След десетия ден на съхранение люпимостта намалява с повече от 1 на сто дневно.

Развитието на ембрионите и началото на фазата люпене дава възможност яйцата да се зареждат в инкубаторите през 3 или 6 дни. Транспортирането на яйцата се извършва, след като са подредени в транспортните каси. През 70-те години на миналото столетие ЦКС "Яйцекооп" внедри метални каси за яйца за табла 15 и 17 либри. По-късно някои производители възприеха един осреднен размер. Във всяка каса се побират по 3 картона яйца в два реда, касите се уплътняват много добре с картони или велпапе, за да не се тръскат яйцата по време на превозването им. Върху всяка каса се залепва етикет с наименованието на фермата, номера на птичарника и датата на производството.

Транспортирането на яйцата се извършва в дезинфекцирани превозни средства и амбалаж съгласно инструкциите на ветеринарните органи. Амбалажът се дезинфекцира поне веднъж седмично чрез измиване и накисване във вани с формалинов разтвор и задължително чрез фумигиране преди постъпването във фермата. За превозване на яйцата се използват постоянни транспортни средства, обслужване от инструктирани водачи. Транспортните средства трябва да са с по-меко возене, да се карат с разумна скорост по равни пътища, за да не се тръскат яйцата. При влизане в птичарника колелата на превозните средства трябва да се дезинфекцират по установените начини - с пръскачки или на дезинфекционни площадки на входа на птичарника. От в. Фермер

Манипулиране с яйцата за люпене
32773
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини