Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.06.2008 г.

Трудното люпене на яйца от гъски

Контрола на температурата е основен.

Гъшите яйца са най-едри, най-тежки, с много по-голямо съдържание на белтъчини и мазнини в сравнение с яйцата на другите домашни птици. При инкубирането им се отделя повече енергия, която трябва да бъде отстранена чрез подходящо отслабване. За по-бавното излъчване на топлина спомага по-дебелата черупка – от 0,5 до 1,1 мм. По-дебелата черупка е видов белег, благодарение на който се намаляват загубите на вода при дългото инкубиране. В процеса на люпене някои по-слаби, по-нежизнени гъсета пробиват трудно черупката и се задушават поради липса на кислород. От друга страна зародишите в яйцата с по-тънка черупка не се развиват нормално поради изпаряването на повече вода през порите на черупката и вдлошаване на хранителната среда в жълтъците.

Процесът на люпене продължава 30-31 дни, от които 28 дни в инкубаторния и 3 дни в люпилния шкаф. Гъсетата от леките яйценосни породи се излюпват няколко часа по-рано, а тези от тежките породи – по-късно. У нас сме използвали различни инкубатори, но най-добри резултати сме получавали при люпенето на гъши яйца с българските „Оптима 46” и френските „Триумф”, които са автоматизирани напълно. При недостиг на яйца и непълно зареждане на инкубатора – 50 на сто от капацитетът му в една партида, температурата в инкубационния шкаф се установява на 37,8 градуса и влажност 70 на сто през първите 9 дни и на 37,0–37,2 след това. Относителната влажност след десетия ден се поддържа на 55 на сто, а след двадесет и петия ден – на 60 на сто.

Яйцата се охлаждат два пъти в денонощието: през първия ден за една минута, като всеки ден времето се увеличава с по една минута; от 10-ия до 20-ия ден – по 10 минути, а след това – по 30 минути, докато температурата на черупката, измерена с медицински или електронен термометър, спадне до 30-32 градуса. Охлаждат се допълнително, като се пръскат с дестилирана или преварена и утаена от калциеви соли чешмяна вода. Пръскат се по един път дневно през първите 9 дни, а след това – два пъти в денонощието през 12 часа. При охлаждането касетите с яйцата се поставят в хоризонтално положение, вратите на инкубатора се отварят, вентилаторите се оставят да работят докато температурата им се понижи до 30-32 градуса. При тази температура вентилаторите се спират, яйцата се пръскат с дестилираната вода със стайна температура чрез най-малката дюза на лозарската пръскачка, след което вратите се затварят и машината се пуска в действие. Важно е да се отбележи, че температурата и влажността на въздуха в инкубаторите трябва да достигне работните си параметри от 30 до 45 минути, за да не се влошат условията за нормалното развитие на ембрионите.

При пълно зареждане на инкубаторите температурата се установява на 37-37,2 градуса, като всички останали параметри и манипулации остават същите. При люпенето или в люпилния шкаф температурата се установява на 36,7 градуса и влажност на въздуха 75-85 на сто. Шибрите на вентилационните отвори през първите дни са напълно затворени, ако в инкубаторите има малко яйца или са отворени на ¼, от 10-ия са отворени наполовина, а от 23-ия ден – напълно отворени. Установени са и други технологии на люпене на гъшите яйца според конструкцията и автоматиката на инкубаторите, вкл. и двукратно охлаждане още от първия ден, леко отваряне на всмукателните и изпускателните шибри и т.н. 

Трудното люпене на яйца от гъски
92358
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Люпене на яйца от домашните птици
Откъде идва високата смъртност на ембрионите през последните дни на люпенето
Люпенето на яйца от гъски е труден и сложен процес
Режим на люпене на птичите яйца
Фумигация на яйцата за люпене
Оценка на вътрешното състояние на яйцата за люпене
Манипулиране с яйцата за люпене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини