Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.10.2006 г.

Фумигация на яйцата за люпене

Фумигация на яйцата за люпене

Яйцата в зависимост от зоохигиенните условия в птичарника и начина на съхранение са обсеменени по повърхността си (черупката) с най-различни микроорганизми. Някои от тях по време на инкубирането могат да проникнат в яйцата и да понижат люпимостта. Снесените от болни кокошки от пулуроза и салмонелоза яйца са най-опасни за ембрионите. Проникнали в яйцето, те могат да причинят умиране на ембрионите и заразяване на излюпените пилета от съседните яйца. По тази причина при дезинфекцията на яйцата са търсени най-различни и най-ефикасни начини, които да унищожат полепналите върху черупката патогенни и сапрофитни микроорганизми. Силно замърсените яйца се почистват и дезинфекцират чрез мокра дезинфекция с помощта на хлорни и йодни препарати. Сега в повечето страни чистите яйца се дезинфекцират чрез газова дезинфекция, известна като фумигация с формалинови пари. Този метод се осъществява в определени моменти от развитието на ембрионите и е безопасен за развитието им и ефективен по отношение на унищожаването на вредните болестотворни микроорганизми.

МОМЕНТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЗИнФЕКЦИЯТА

В големите люпилни фумигацията се извършва в т.нар. фумигационни камери. Те представляват тухлени помещения, изградени на входа на люпилните. Стените им са непроницаеми, с плътно затварящи се врати (и прозорци, ако има такива). Всяка камера има комин - отдушник с плътно затварящ се шибър и вентилатор за отвеждане високо над сградата на използваните дезинфектанти. Фумигацията се извършва по два начина на входа на люпилнята при приемането на яйцата. Яйцата заедно с амбалажа се подреждат в инкубационната камера и се обгазяват. По този начин се избягва повторната дезинфекция на амбалажа във фермата. В малките ферми фумигацията може да се извърши и в самите инкубатори. Те трябва също да имат плътно затварящ се отдушник. След обгазяването яйцата се проветряват, както и инкубаторите, така и помещенията.

МОМЕНТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ФУМИГАЦИЯТА

Ако фумигирането на яйцата се извършва в самите инкубатори, това може да се направи в първите 24 ч след започване на инкубирането или след 84 ч до 18-ия ден от началото на инкубирането. Недопустимо е провеждането на дезинфекцията от 24-ия до 84-ия час и след 18-ия ден. Използваните концентрации на формалиновите пари през тези периоди са вредни за ембрионите. В инкубаторите, в които яйцата за люпене се зареждат в серии през 6 дни, най-подходящият момент са първите 2-3 ч след зареждането на всяка партида яйца поради това, че останалите серии, намиращи се в инкубатор, са на 6, 12 и 18 дни. Следователно няма критични моменти за намиращите се в инкубатора яйца. Някои по-малки типове инкубатори нямат отделен шкаф за люпене. Препоръчва се при тези типове газовата дезинфекция да се извършва през петия ден от зареждането на всяка нова партида яйца. През този ден няма яйца в критичен период. Останалите две серии са в 11-ия и 17-ия ден от инкубацията, а в люпилната преграда (отделение) няма пилета за люпене.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ: дестилирана вода; формол - 40-процентов разтвор и формалдехид; калиев перманганат; стъклени, порцеланови или емайлирани съдове с вместимост около 500 мл. В тях се поставят разтворът и химикалите; ламаринени или емайлирани тавички, които се поставят под горните съдове; стъклени или дървени пръчки (30-40 см) за разбъркване на разтвора; мензура от 100 мл за измерване на формалдехида; везни за дозиране на калиевия перманганат.

ДОЗИРОВКА. За 1 куб. м пространство в инкубатора са необходими: 17,5 мл дестилирана вода; 35 мл формол и 23,5 г калиев перманганат. Дезинфекцията се извършва при температура в инкубатора 37,3-37,5 градуса и относителна влажност на въздуха около 70 на сто. Запушват се всички всмукателни и изпускателни отвори и регулатори. Спират се вентилаторите. ДЕЗИНФЕКЦИЯ. В зависимост от големината на инкубатора се определя количеството на необходимите средства. За по-добро и бързо разпределение на образувалите се формалинови пари при по-големите инкубатори количеството на съставките може да се раздели на 2-3 части за 2-3 места в инкубатора. За целта предварително във всяка паничка се поставя необходимото количество дестилирана вода и формалдехид. Калиевият перманганат предварително се претегля и се поставя в пакетчета отделно за всяка паничка. Инкубаторът се отваря бързо. На дъното му се поставят тавите с паничките с дестилирана вода и формалдехид, всяка паничка от отделен човек. Всички едновременно поставят калиевия перманганат, разбъркват сместа и бързо затварят вратите. Дезинфекцията продължава 45 минути. Вентилаторът се включва 2-4 пъти за по една минута за размесване на формалиновите пари.

СЛЕД ДЕЗИНФЕКЦИЯТА. Като изтекат 45 минути от началото на дезинфекцията, инкубаторът се отваря и тавичките и паничките се изваждат бързо; отварят се всички смукателни и изпускателни отвори; включва се вентилаторът и работата на инкубатора се възстановява; отварят се вратите и прозорците и се включват вентилаторите на инкубираното помещение; използваните съдове се измиват. Фумигацията с формалинови пари е отговорна работа и се води на отчет, като се документира в дневника на люпилнята. Върху таблото на всеки инкубатор се поставя картонче, на което се записват датите на фумигацията и количеството на дезинфектантите. Oт Ангел РАНГЕЛОВ, в. Фермер

Фумигация на яйцата за люпене
35921
 

Последни материали
Виж
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Свързани материали
Виж
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини