Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.11.2011 г.

Съхранете прясно зеле при подходящи условия

Така зеленчукът е много по-полезен от туршиите

За да се съхранят по-продължително зеленчуците през зимните месеци, е необходима предварителна подготовка и осигуряване на подходящи условия, специфични за отделните зеленчукови видове.

Често в дворните градини се произвежда повече зеле, отколкото е необходимо за зимнина на едно домакинство. Какво да правим с излишните зелки, за да ги запазим за прясна салата? За да се постигне продължително съхранение, зелките трябва да бъдат цели, неовлажнени, не бива да са замръзвали и при възможност – да са охладени. Засъхналите и загнили листа трябва да се почистят предварително.

Най-добре се съхраняват зелките с тегло от 1,5 до 2,5 кг с гладко отрязан до 1 см външен кочан. Оптималната температура за прибиране на зелките е между 0 и 5 °С. Веднага след прибирането, особено ако времето е влажно, зелките трябва да се изсушат за 1–2 денонощия на проветриво, но защитено от отрицателни температури място.

Най-разпространеният начин за съхраняване на зелките е на пирамиди на открито. За тази цел се подбират места с по-лека и отцедлива почва. Широчината на пирамидите в долната им част е около 1,5-2 м, височината им – около 1,5 м, а дължината – до 25 м. В основата на пирамидата се поставят дървени скари с височина 20-30 см или кафези, които образуват вентилационен канал за проветряване. Дължината на този канал трябва да е по-голяма от тази на пирамидата с по 50 см от двете страни. През около 2 м се правят дървени вентилационни комини с вътрешни размери 15-20 см, които трябва да се издигат 40-50 см над височината на пирамидата. Зелките се подреждат от двете страни на вентилационния канал стреховидно, като външните се поставят с кочаните навън, а останалите – с кочаните нагоре. Така оформената пирамида се покрива със слой слама с дебелина коло 20-30 см. Когато температурата на въздуха се понижи трайно до около 1-2 °С, дебелината на сламата се увеличава или се досипва почва. Зелките могат да се покрият с няколко сантиметра почва и по-рано през есента, а при трайно понижаване на температурите да се добави нов пласт почва, дебел около 15–20 см. Освен слама и почва за покриване на пирамидите могат да се използват и царевичак, полиетиленово платно, рогозки и други материали.

При съхранението на зелките на пирамиди и стелажи в хранилища височината на купчините трябва да е около 1,5-2 м, а широчината им – 2-3 м, като подреждането е както при съхранението на открито. Не бива да се допуска повишаване на температурата в помещенията над 4-5 °С (чрез вентилиране или редовно проветряване) и под – 1 °С, а въздушната влажност трябва да е около 80 процента.

При условие, че температурата се повиши над 5 °С, е необходимо да се намали дебелината на покривния слой на съхраняваните на открито зелки. Ако посочените условия се спазват, зелките могат успешно да се съхранят до март.

Съхранете прясно зеле при подходящи условия
48445
 

Последни материали
Виж
Три институции и граждани са казали
Честито! Животновъд с 11 телета и 110 овце премина през цедката на РИОСВ Бургас
Европейския млечен борд
Структурните проблеми, засягащи пазара на мляко са се влошили повече от всякога
Зеленски подписа закон, за изравняване на Украйна до европейските стандарти в рибарството и аквакултурите
Има ново огнище на шарка по овцете и козите в община Марица
В „Сребърна” водните нива са почти с метър по-ниски от оптималните
Започна прехвърлянето на вода от река Дунав към езерото „Сребърна“
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Свързани материали
Виж
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Не са открити и наднормени остатъчни количества пестициди в пробите
Плодовете и зеленчуците на тържището в Кърналово са с доказан произход
Агростатистика към 19 юни 2025 г.
И реколтата от ягоди се е сринала с над 2 хиляди тона заради студовете
Причини за гниене на тиквичките
Трусове около решение на Конституционния съд
Отговор дали Полша е против част от Зелената сделка?
Защо горчат тиквичките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини