Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.01.2004 г.

Качествено оплождане на ягоди с бомбуси

Качествено оплождане на ягоди с бомбуси

Цветовете на ягодата са събрани в съцветия с общи цветни дръжки. Съцветията се състоят от много цветове. Всеки цвят в зависимост от сорта има от 50 – 500 завръза. Плодът се развива нормално, само когато всички завръзи са оплодени. Ако не са оплодени всички яйцеклетки плодът ще се развива неравномерно т. е. недостатъчното опрашване ще доведе до деформирани плодове. Опрашването се извършва чрез вятъра и насекомите (бомбуси, медоностни пчели, пеперуди и т.н.) Тъй като плодниците в едно съцветие не узряват едновременно, едно съцветие трябва да се посети няколко пъти, за да се формират качествени плодове (16-25 посещения). До 60 посещения е потвърдено, че допринасят за увеличаването на теглото на плода.

Опрашването на първия цвят е от изключителна важност (образува най-едри плодове и е с най-висока цена). Тъй като плодникът и тичинките не узряват едновременно, често първият цвят дава деформирани плодове. Затова е желателно да не се чака твърде много преди внасянето на бомбуси или пчели. Обикновено 4-5 дни след отварянето на първия цвят или цъфтеж около 10 %. Трябва да се осигурява достатъчно вода и влага, за да се образува необходимия нектар. Оптималната въздушна влажност за образуване на фертилен прашец е 65%. Колкото по-късно се опраши един цвят, толкова по-некачествени стават плодовете. Най-добри резултати се получават при опрашване до 4-5тия ден. Добре опрашеният цвят се различава по покафеняването на плодниците.

Ползването на пчели и бомбуси значително допринася за намаляване на деформираните плодове. При опрашване от бомбуси до 97% от плодовете могат да се отнесат към 1-ва класа. При опрашване от медоносни пчели до 62% от плодовете могат да се отнесат към 1-ва класа. За опрашването на 1000 кв.м. се ползват 7 до 10 кошера с медоносни пчели. Необходим Ви е и добър пчелар и целогодишна поддръжка. През пролетта царицата снася яйца и се раждат млади работнички, старите могат в даден момент да се окажат недостатъчни за доброто опрашване на ягодите (особено ранните култури). При производство в тунели и парници медоносните пчели срещат сериозни проблеми : загуба на ориентация, недостатъчно светлина, недостатъчно отворени цветове и т.н.

Бомбусите (земни пчели) са значително по-активни от медоносните пчели (един бомбус замества около 200 пчели) : те летят при по-ниски температури, ветровито и мрачно време и по-слаба светлина, това осигурява добро плододаване дори при неблагоприятни условия. Те са по-едри, кацат върху цвета (медоносната пчела - на венчето) и опрашват почти всички плодници, това довежда до значително по-малко деформирани плодове. При наличие на други цветове (овощни) медоносните пчели сигнализират и се насочват масово натам. Бомбусите не правят това и остават в ягодовото насаждение.

Бомбусите не са агресивни

Кошерите с бомбуси не изискват поддръжка и допълнителни грижи. Комбинацията от бомбуси + медоносни пчели също е възможна и дава добри резултати рано на пролет и при мрачно време. Един кошер с бомбуси обслужва 1 декар и работи 6-8 седмици. В началото кошерът съдържа 50-70 бомбуса броят им бързо достига 200. Както другите пчели бомбусите също се прибират в кошера вечер. Поставят се в насаждението при 10% цъфтеж или 1-2 дни след напълно отворен първи цвят. Стандартен кошер 180 лева. (активност до 3 месеца) Кошер S4 - цена 145 лева (активен до 4 седмици, но има повече зряли работнички) Официалне Вносител Виссер Опора ООД.

Качествено оплождане на ягоди с бомбуси
26987
 

Последни материали
Виж
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Свързани материали
Виж
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Това е прозрачността, която фермерите очакваха
Девет важни условия за канидастване по интервенциите във Втори стълб
Проектонаредба
Новите ставки за пасища, пасторализъм и планинско животновъдство!
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Особено важно за овощари
Експертни съвети как да увеличите добивите в овощната градина
Жегите застрашават добивите от царевица в Евросъюза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини