Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.09.2008 г.

От какво зависи маслеността на млякото

снимка от ферма Малев

Печалбата от фермата се определя до голяма степен не само от млечността, която дават кравите, но и от съдържанието на мазнини в млякото. Много са факторите, които влияят върху маслеността му. Някои от тях може да се направляват чрез правилно хранене и отглеждане на животните, а други почти не подлежат на контрол. Ето някои, по-важни от тях:

Порода: обикновено породите за мляко (специализираните) дават мляко с по-ниска масленост от тези за мляко и месо или за месо и мляко.

Възраст: маслеността на млякото слабо намалява с възрастта. Между първата и петата лактация тя се понижава с около 0,2 на сто, а след това почти не се променя.

Здравословно състояние: здравите крави поддържат нормална масленост. Болните от мастит имат занижена масленост на млякото, докато тези със заболявания от кетоза и придружени с висока температура повишават маслеността, но намаляват млечността.

Стадий (фаза) на лактацията:като правило маслеността на млякото е по-висока през първия месец от отелването в сравнение с втория–петия месец на лактацията. След това съдържанието на мастните вещества постепенно се увеличава.

Дневни и сезонни колебания: колебания в маслеността има и през отделните дни. Силно изразено е сезонното влияние. Ниска е маслеността през лятото, по-висока е през зимата.

Интервали между доенето: налице е голяма разлика в съдържанието на мастни вещества в млякото при отделните издоявания – резултат от нееднаквите интервали между доенето. Обикновено след кратък интервал маслеността е висока, а след по-дълъг – по-ниска.

Храненето е един от най-важните и същевременно податлив на контрол фактор, определящ маслеността на млякото.

Равнище на храната: оскъдното хранене неизбежно води към намаляване на млечността и увеличаване на процента на мазнините. Общият добив на мазнини обаче се запазва.

Ред на залагане на фуражите: традиционният начин на залагане – концентриран фураж, силаж или сенаж и сено, или слама, не се отразява благоприятно на маслеността на млякото. И обратно, когато на кравите (сутрин) се даде най-напред обемистият фураж, а след това концентрирания – резултатът е подобрение на маслеността.

Брой на залаганията на фуража: колкото повече са залаганията на фуражите (особено на концентрирания фураж), толкова е по-добро оползотворяването му.

Съдържание на мазнини в дажбата: прието е, че за да се осигури нармална масленост, мазнините трябва да съставляват 2,5-3 на сто в сухото вещество на дневната дажба.

От какво зависи маслеността на млякото
32184
 

Последни материали
Виж
Харвестърите са нужната инвестиция
Добивът на дървесина е технологично остарял с цял век
Над 90% от българите подкрепят забраната
За да има питейна вода през лятото, ще забранят сечите до водоизточници в горите
Практика
Загърляне на картофите – защо и кога трябва да се прави?
Министерство на регионалното развитие и благоустройството
В пограничните региони със Сърбия ще се финансират нови проекти за 4,6 млн. евро
Нормативни промени
Наетите в земеделието ще работят с еднодневни договори, без да представят лични карти
Проект на Постановление
Три пъти ще се завишат цените на земеделските земи, които подлежат на отчуждаване
Свързани материали
Виж
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
Пушена скумрия с кисело мляко
Мляко за поливане и пръскане на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини