Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.10.2003 г.

Отличен уплътнител в овощната градина

Мушмулата е много подходяща за отглеждане в дворните места
Отличен уплътнител в овощната градина

Мушмулата е много подходяща за отглеждане в дворните места. Не е взискателна към почвата --върху дюлева подложка (върху такава се произвеждат дръвчетата у нас) предпочита богати, умерено влажни почви, а на бедни, сухи и варовити се подбират дръвчета, присадени върху подложка глог, круша или скоруша.

Разстоянието за засаждане е 5х4 метра. Не образува голяма корона и може да се използва за уплътняване между силно растящи овощни видове. Цъфти късно (края на април-началото на май), поради което не страда от повратни студове и от слани. Цветовете й са големи, красиви, бели и розови и придават на дървото и на дворната градина особена красота.

Мушмулата се самоопложда. Плодовете й се берат много късно - след като паднат слаби слани и месото й започне леко да омеква, тъй като иначе е твърдо и има тръпчив вкус. От едно плододаващо дърво се получават 10-15 кг плодове, пише в. Фермер новият. Издържа на застудяване, сухоустойчива е, но е добре да се полее през юли и август. Мушмулата се отглежда като храст или нискостъблено.

След засаждането на дръвчето стъблото му се съкращава на около 50-60 см над земята и от покаралите клончета се оставят 3-5 за формиране на короната. Останалите се премахват. В млада възраст почти не се реже, а при застаряване се отстраняват засъхналите клонки. Грижите през вегетацията са както при другите овощни видове - поддържане на почвата чиста от плевели чрез обработки, торене и напояване.

Почти не се напада от болести и неприятели. Различават се обикновени (дребноплодни) мушмули, които са с по-силен растеж и със средно едри и леко яйцевидни плодове, и едроплодни мушмули - с по-слаб растеж, с по-едри и по-сплеснати плодове.

Плодовете на мушмулата добиват по-добър вкус, след като се осланят на дървото, но за продължително съхранение се обират преди падането на първите слани. Поставят се в щайги и се нареждат в помещение, в което се поддържа температура около 8 градуса. Проветрява се сутрин, а през деня се държи затворено и без светлина. Преглеждат се периодично и омекналите плодове се отделят и консумират. При угниването им протича ферментация - образува се оцетна киселина и стипчивият им вкус се изгубва поради намаляване на танина.

Плодовете на мушмулата, особено недозрелите и семената, се използват при стомашно-чревни заболявания и диария. Употребяват се също при бъбречни колики и влияят добре върху черния дроб, кръвоносните съдове и нервната система. При ангина се прави гаргара с чай от листата - приготвя се отвара - 1 супена лъжица листа в 250 мл вряла вода. Отвара се прави и от плодовете. Растението има кръвоспиращо и противовъзпалително действие.

Отличен уплътнител в овощната градина
3856
 

Последни материали
Виж
15-то издание на изложението в Стара Загора
„Кубота“ представи на БАТА АГРО фермери с мисия
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
ДФЗ преведе 14.8 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Русия премахна минималната препоръчителна цена при износа на пшеница
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
Свързани материали
Виж
Може да бъде отглеждана и над 1 000 метра надморска височина
Не подценявайте мушмулата, тя има място в двора
Време е да оберете мушмулата
Братовчедка на ябълката, тази мушмула ще ви омае с аромат и красота
Късните плодове на мушмулата
Плод чакаме в началото на лятото
Японска мушмула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини