Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.08.2017 г.

Японска мушмула

Плод чакаме в началото на лятото

Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската мушмула е разпространена също в Петричко-Санданския район, Стара Загора, Сливен, Пловдив. Много добре се развива в стайни условия, там където отглеждането й на открито е невъзможно. Така тя обогатява домашния уют със своите едри и красиви листа и цветове, събрани в кичури. Всеки, който разполага с остъклена тераса, по-голямо помещение или офис може да опита да си отгледа това интересно растение.
Оформена като храст или дърво с корона японската мушмула има едри ланцетни листа с продълговатоовална форма и със заострен връх . От горната част са лъскави и ярко зелени, а отдолу – силно окосмени. Цветовете са двуполови с пет бели венчелистчета, събрани в съцветия на кичури на върха на леторастите. Имат силен аромат и са медоносни. Цъфтежът трае около 1,5 месеци от октомври до декември. Завръзите се развиват през зимата и пролетта, а плодовете стават готови за консумация в началото на лятото. Плодовете са с големината на орех или на яйце и с овалнокръгла или яйцевидна форма. Имат тънка кожица, отначало зеленикава, а след това оранжево-жълта или златиста при узряване. Месото е ароматно, сочно, жълтеникаво, топящо се, сладко, с приятен своеобразен вкус. Във всеки плод има и по няколко едри семена. В кичур има до 12 плода. Те са много вкусни, тъй като са богати на захари, ябълчена киселина и други съставки. Листата се препоръчват като средство срещу кашлица. Плодовете се консумират в свеж вид или преработени в компоти и сладка. От семената е възможно да се приготви кафе – сурогат.

Растението започва да плододава към 5-ата-6-ата година в зависимост от това дали е облагородено, вкоренено или е от семенно поколение. Средно от един храст се набират 60 до 80 кг плодове.
Размножава се чрез семена, присаждане, вкореняване на резници и отводи. За подложки могат да се използват японската мушмула, дюлята, обикновената мушмула, Попската круша, ябълката и глогът. Освен нормалното окулиране се прилага и присаждането на разцеп или на страничен зарез през март.
Резници за вкореняване или калеми за присаждане могат да се поръчат и доставят от любителите по Черноморското крайбрежие или други райони, където има храсти и дървета от японска мушмула.

Японска мушмула
34026
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Братовчедка на ябълката, тази мушмула ще ви омае с аромат и красота
Предвестници на пролетта, които можете да отгледате
Японската дюля - цвят до оградата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини