Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2003 г.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон

Производството на разсад става в открити лехи или в студени парници. На квадратен метър отиват 1,5-2 грама семена, които се засяват на дълбочина 0,5 см. Растенията са готови за засаждане 35-50 дни след поникването. При отглеждането на разсада през септември и октомври продължителността на разсадопроизводствения период е 35-40 дни, а през ноември-декември - 45-50 дни. След засяването на семената лехите се поливат с 5-10 литра вода на кв. метър и се мулчират с тънко прозрачно полиетиленово платно, което се премахва след окончателното поникване.

Оптималната температура за поникването е 15-20 градуса. Растенията са готови за засаждане, когато образуват четвърти-пети лист. Подготовката на оранжериите за засаждане на салатите и марулите започва след прибирането на основната култура. Почвата се наторява с оборски тор, изорава се на 25-30 см, фрезува се, а при нужда се и обеззаразява. Срокът за засаждането зависи от това в отопляеми или в неотопляеми оранжерии ще се отглеждат културите. В оранжериите, които се отопляват с минерални води, растенията се засаждат последователно в края на октомври до средата на ноември, в оранжериите с аварийно отопление - през втората половина на ноември, а в неотопляемите оранжерии - в началото на октомври.

Салатите се засаждат на петредови ленти по схема 40+20+20+20+20+20 см или на двуредни ленти - 40+20+20 сантиметра, ръчно, като се внимава да не се зарови върхът им.

Грижите през вегетацията са редовно окопаване, поддържане на оптимален температурен, воден и хранителен режим, борба с болестите и неприятелите. Обикновено се правят две окопавания на дълбочина 8-10 см - първото - 10-15 дни след засаждането, а второто - във фаза розетка. При необходимост са подхранва с 20-30 кг/дка амониева селитра. При есенно-зимното отглеждане оптималната температура от засаждането до формирането на розетката е 15-18 градуса. Салатите са чувствителни към влажността на въздуха и почвата. Най-подходящата влажност на въздуха е 70-80 на сто, а на почвата - 70 на сто през зимата и 80-85 на сто през останалия период.

Прибирането на салатите става в края на ноември и в средата на март при неотопляваните оранжерии, през януари - от отопляваните с минерална вода, и през март - от оранжериите с аварийно отопление. Добивът от декар е 10 000 стандартни марули и 20 000 броя главеста салата. Подходящи сортове за това отглеждане са Черна и Жълта маруля, а от главестата салата - Зимна маслена глава и Жълта гюмюрджинска.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон
163969
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини