Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2003 г.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон

Производството на разсад става в открити лехи или в студени парници. На квадратен метър отиват 1,5-2 грама семена, които се засяват на дълбочина 0,5 см. Растенията са готови за засаждане 35-50 дни след поникването. При отглеждането на разсада през септември и октомври продължителността на разсадопроизводствения период е 35-40 дни, а през ноември-декември - 45-50 дни. След засяването на семената лехите се поливат с 5-10 литра вода на кв. метър и се мулчират с тънко прозрачно полиетиленово платно, което се премахва след окончателното поникване.

Оптималната температура за поникването е 15-20 градуса. Растенията са готови за засаждане, когато образуват четвърти-пети лист. Подготовката на оранжериите за засаждане на салатите и марулите започва след прибирането на основната култура. Почвата се наторява с оборски тор, изорава се на 25-30 см, фрезува се, а при нужда се и обеззаразява. Срокът за засаждането зависи от това в отопляеми или в неотопляеми оранжерии ще се отглеждат културите. В оранжериите, които се отопляват с минерални води, растенията се засаждат последователно в края на октомври до средата на ноември, в оранжериите с аварийно отопление - през втората половина на ноември, а в неотопляемите оранжерии - в началото на октомври.

Салатите се засаждат на петредови ленти по схема 40+20+20+20+20+20 см или на двуредни ленти - 40+20+20 сантиметра, ръчно, като се внимава да не се зарови върхът им.

Грижите през вегетацията са редовно окопаване, поддържане на оптимален температурен, воден и хранителен режим, борба с болестите и неприятелите. Обикновено се правят две окопавания на дълбочина 8-10 см - първото - 10-15 дни след засаждането, а второто - във фаза розетка. При необходимост са подхранва с 20-30 кг/дка амониева селитра. При есенно-зимното отглеждане оптималната температура от засаждането до формирането на розетката е 15-18 градуса. Салатите са чувствителни към влажността на въздуха и почвата. Най-подходящата влажност на въздуха е 70-80 на сто, а на почвата - 70 на сто през зимата и 80-85 на сто през останалия период.

Прибирането на салатите става в края на ноември и в средата на март при неотопляваните оранжерии, през януари - от отопляваните с минерална вода, и през март - от оранжериите с аварийно отопление. Добивът от декар е 10 000 стандартни марули и 20 000 броя главеста салата. Подходящи сортове за това отглеждане са Черна и Жълта маруля, а от главестата салата - Зимна маслена глава и Жълта гюмюрджинска.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон
190095
 

Последни материали
Виж
Украйна моли ЕС да санкционира вносители от южна Азия заради краденото зърно
Хлебната пшеница поскъпна на търговете в Южна Корея и Бангладеш
Не е бил издаден и превозен билет за транспортирането
Задържаха камион с близо 14 кубика незаконна дървесина в Смолянско
Бързата реакция на местните жители в Росен предотвратила по-големи щети
Пожари от мълнии унищожиха 400 декара житни култури в Пазарджишко
Предстои оценка на загубите и от последните градушки
Отварят държавната помощ за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития
Доклад на Синор.БГ
През седмицата: Някои земеделци вече са фалирали, но не знаят
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Свързани материали
Виж
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Навреме
Засаждане на доматите на постоянно място
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини