Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.09.2003 г.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон

Производството на разсад става в открити лехи или в студени парници. На квадратен метър отиват 1,5-2 грама семена, които се засяват на дълбочина 0,5 см. Растенията са готови за засаждане 35-50 дни след поникването. При отглеждането на разсада през септември и октомври продължителността на разсадопроизводствения период е 35-40 дни, а през ноември-декември - 45-50 дни. След засяването на семената лехите се поливат с 5-10 литра вода на кв. метър и се мулчират с тънко прозрачно полиетиленово платно, което се премахва след окончателното поникване.

Оптималната температура за поникването е 15-20 градуса. Растенията са готови за засаждане, когато образуват четвърти-пети лист. Подготовката на оранжериите за засаждане на салатите и марулите започва след прибирането на основната култура. Почвата се наторява с оборски тор, изорава се на 25-30 см, фрезува се, а при нужда се и обеззаразява. Срокът за засаждането зависи от това в отопляеми или в неотопляеми оранжерии ще се отглеждат културите. В оранжериите, които се отопляват с минерални води, растенията се засаждат последователно в края на октомври до средата на ноември, в оранжериите с аварийно отопление - през втората половина на ноември, а в неотопляемите оранжерии - в началото на октомври.

Салатите се засаждат на петредови ленти по схема 40+20+20+20+20+20 см или на двуредни ленти - 40+20+20 сантиметра, ръчно, като се внимава да не се зарови върхът им.

Грижите през вегетацията са редовно окопаване, поддържане на оптимален температурен, воден и хранителен режим, борба с болестите и неприятелите. Обикновено се правят две окопавания на дълбочина 8-10 см - първото - 10-15 дни след засаждането, а второто - във фаза розетка. При необходимост са подхранва с 20-30 кг/дка амониева селитра. При есенно-зимното отглеждане оптималната температура от засаждането до формирането на розетката е 15-18 градуса. Салатите са чувствителни към влажността на въздуха и почвата. Най-подходящата влажност на въздуха е 70-80 на сто, а на почвата - 70 на сто през зимата и 80-85 на сто през останалия период.

Прибирането на салатите става в края на ноември и в средата на март при неотопляваните оранжерии, през януари - от отопляваните с минерална вода, и през март - от оранжериите с аварийно отопление. Добивът от декар е 10 000 стандартни марули и 20 000 броя главеста салата. Подходящи сортове за това отглеждане са Черна и Жълта маруля, а от главестата салата - Зимна маслена глава и Жълта гюмюрджинска.

Салати и марули през зимно-пролетния сезон
189120
 

Последни материали
Виж
Проверките за поражения приключват до края на май
Над 300 000 дка са заявени с измръзвания
Съвети за градинаря
Ето какво да добавим в ямките при засаждане на доматите!
Важно за фермерите!
На 7 май Европарламентът ще гласува визията за бюджета на ЕС след 2027 г.
Активно обсъждане на бъдещата ОСП
Втори диалог на еврокомисаря Хансен за младежките политики
Предстоящо
На 8 май Еврокомисията ще проведе конференция за визията на ОСП
Лесотехнически университет
Научен екип подготви стандарт за улично озеленяване
Свързани материали
Виж
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Навреме
Засаждане на доматите на постоянно място
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Доклад на Синор.БГ
Какво се случи в земеделието през седмицата
Полезни съвети
Трипс – големи проблеми от малък вредител
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини