Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.03.2007 г.

Осигурете силен растеж на кайсията

Резитба за плододаване

Чрез резитбата за плододаване на кайсията се определя натоварването на всяко отделно овощно дърво, а за нейното правилно прилагане са необходими познания за особеностите на всеки сорт и подложка и възрастта на конкретното насаждение. С резитбата се цели осигуряването на оптимално съотношение между растежа и плододаването, така че да има постоянен и качествен добив, както и нормален едногодишен прираст. Кайсията е сравнително светлолюбив овощен вид, поради което е препоръчително да се използва чашовидна формировка. Най-често в практиката дърветата са формирани като подобрена етажна, полуплоска свободна или свободнорастяща корона. Короните при този овощен вид се оформят сравнително бързо, тъй като той се отличава със силен растеж през първите няколко години.

Независимо от използваната система на формиране резитбата за плододаване започва с т. нар. просветляване на короната. Резитбата за просветляване се изразява в отстраняване клони, предизвикващи засенчване и излишно сгъстяване във вътрешните части на короната. При просветляването се засяга и обрастващата дървесина - клонките, върху които се залагат плодните пъпки. Напълно се премахват изсъхналите, изтощените от плододаване, болните, както и клонките с прекалено слаб растеж, а се запазват по-младите и жизнени прирасти.

Характерно за резитбата за плододаване при този овощен вид е, че посредством нея трябва да се осигури силен растеж на леторастите - до 35-40 см едногодишен прираст. Когато това условие не е спазено, започва постепенно отслабване на растежа, а плододаването става нередовно и се пренася в периферните части на короната, плодовете са по-дребни и със занижено качество. Ето защо през периода на пълно плододаване е наложителна по-силна резитба - извършва се детайлна резитба на обрастващата дървесина. Когато е извършвана правилна резитба и са полагани нужните грижи по отглеждането на кайсиевите дървета, те дават качествени плодове, а едногодишният прираст на леторастите е с желаната дължина.

При по-младите дървета, при които растежът е много силен, лятното съкращаване на силните едногодишни прирасти (с дължина над 70-80 см) дава много добри резултати. При достигането на тази дължина прирастите най-често се пензират (отстранява се растежният връх), което предизвиква преждевременното им разклоняване. По този начин освен че леторастите са по-добре гарнирани, се постига и малко по-късен цъфтеж през следващата година, което през години с късни пролетни мразове може да спаси значителна част от плодовата реколта.

Осигурете силен растеж на кайсията
36841
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини