Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.02.2024 г.

Действието на минералните торове зависи и от почвата

Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата

Снимка: sinor.bg

Нуждата на растенията от хранителни вещества зависи от състава и свойствата на почвата, както и от климатичните условия. Почвите се състоят от твърди частици (минерали и органични вещества), въздух и вода, образуваща почвени разтвори, като тяхното съотношение е много важно за растенията. Хранителните вещества са разтворени във водата или са полепнали по твърдите частици и от наличието им в повърхностния слой зависи плодородието на почвата, което осигурява условия за растеж и развитие на растенията.

Хумусът е комплекс от органични съединения, които се образуват от продуктите на разлагане, постъпващи от растителните и животински остатъци. В процеса на развитието си растенията извличат от почвата част от наличните хранителни вещества, а това налага допълнително обогатяване с органични и минерални торове.

Имат ли минералните торове еднакъв ефект върху растенията на всички почви?

Основните хранителни елементи, нужни на растенията, са азот, фосфор и калий. Всяка култура на практика има специфични потребности от торове, а това зависи до голяма степен от почвените характеристики – състав и свойства, но не са за подценяване и климатичните условия. Установено е, че азотните торове са най-малко ефективни в зоните с черноземни почви, а в степните и горски зони ефективността им е съвсем незначителна.

При многогодишните растителни видове (предимно храстовидни и дървесни) фосфорните торове спомагат за увеличаване на добивите при песъчливи и песъчливо-глинести почви, но на черноземните ефектът им значително намалява. Подхранването с фосфор помага на растенията (тревисти и дървесни видове) да понасят по-добре сушата и да се справят по-лесно при създалата се ситуация.

Калиевите торове имат най-ефективно действие на песъчливи и торфени почви. Ефективността на фосфорните торове се увеличава при засушаване, когато се прилагат заедно с калиеви, а азотните, особено във високи дози, само усилват отрицателния ефект от сушата.

Полезно е да знаем, че минералните торове имат различен ефект върху кореновата система на дървесните видове. Например, азотът и фосфорът водят до силно коренообразуване, но препятстват нарастването на главния корен в дълбочина. Следователно използването на високи дози азотни торове през пролетта и плиткото засаждане на фиданките може да доведе до ограничен растеж на корените по дължина, а водата от дълбоките слоеве на почвата ще остане недостъпна за растенията.

Няма съмнение за необходимостта от внасяне, но на умерени дози азот през пролетта, защото именно в този период има особено остър недостиг на този елемент в почвата. Полезно и перспективно е пролетното прилагане на микробиални торове, съдържащи азот – тогава има повишен растеж на леторастите, образуване на листния апарат, цъфтеж и формиране на завръзите.

Действието на минералните торове зависи и от почвата
4780
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Правила при използването на органичните торове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини