Начало » Новини » Коментари
28.02.2024 г.

До 1 март се очакват указанията за украинската помощ

Предстоящо
До 1 март се очакват указанията за украинската помощ

Споразумението, което беше подписано на 12 февруари Снимка: Министерски съвет

Представители на бранша са получили уверение от Министерството на земеделието и храните, че до края на тези седмица ще бъдат подготвени указанията, по които ще се изплащат компенсациите по временната рамка за държавна помощ при кризи, каквато е войната в Украйна. По тях ще върви общестевно обсъждане и е важно сроковете да се спазват, защото първите плащания се очаква да бъдат преведени на земеделците на 22 април.

В споразумението след фермерските протести бяха описани ставките и таваните на плащанията, за които ще бъде отпусната държавната помощ.

Припомняме, че за сектор „Плодове и зеленчуци“, в който попадат допустимите култури по интервенциите за обвързано с производството подпомагане, включително трапезни картофи, „Винени лозя“, „Маслодайна роза“ и „Тютюн“; за сектор „Животновъдство“ за животните крави, биволи, овце и кози – млечно и месодайно направление и сектор „Пчеларство“ компенсаторната помощ ще бъде предоставена, включително, и на земеделските стопани от тези сектори със 100 % пропаднали площи за 2023 г., установени с констативен протокол. Уязвимите сектори настояха ставките да бъдат като миналогодишните, затова фермерите очакват точните указания, за да се разбере доколко исканията им ще бъдат удовлетворени.

Малките стопани няма да доказват загуба

При условие, че ЕК удължи помощта и след 30.06.2024 г. тези сектори допълнително ще бъдат подпомогнати, четем в споразумението.

За сектор „Зърнопроизводство“ обезщетенията са само за площите, върху които през стопанската 2022 - 2023 г. са отглеждан пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, като до 3 000 дка, подпомагането е в размер на 20 лева на декар, от 3000 до 6000 дка, подпомагането е в размер на 20 лева на декар за първите 3 000 дка от площите с горепосочените култури и 10 лева на декар за площите от 3000 дка до 6000 дка .

За земеделските стопанства, в които площите на описаните по-горе култури са в размер над 6 000 дка от посочените култури, подпомагането е в размер на 20 лева на декар за първите 3000 дка от площите с посочените култури, 10 лева на декар за площите от 3000 дка и до 6000 дка от площите с посочените култури и за площите над 6000 дка и до 10 000 дка от стопанството с посочените култури 5 лева на декар.

Подпомагането ще се предоставя за осигуряване на ликвидност само на земеделски стопани, подали заявления за подпомагане на площите с горепосочените култури, които са отчели загуби от съответната култура през стопанската 2022-2023 г. Проверка за изпълнение на това изискване ще се извършва само на стопаните, заявили за подпомагане площ над 3000 дка, които не се облагат по реда на чл. 29, ал. 1, т. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, въз основа на попълване на справка, генерирана в СЕУ за всеки кандидат за помощта.

Справката следва да бъде изготвена и подписана от ръководител на предприятието и съставител на финансов отчет, по смисъла на Закона за счетоводството. В справката следва да са отразени данни за стопанската година по култури – 01 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г., както следва:

Преки разходи за горива; разходи за семена, материали, препарати за растителна защита, торове и др.; разходи за заплати и социални осигуровки – работници и механизатори; разходи за ренти; разходи за амортизация и рразходи за услуги.

По отношение на приходите от продажба на петте отглеждани култури ще се доказват приходите от продажба на продукция и нереализираната продукция (тона).

Първият транш от 50% ще се преведе до 22 април 2024 г., при получаване на положително решение от Европейската комисия, за което Министерство на земеделието и храните ще предприеме необходимите действия. Средствата за изплащането на помощта ще бъде осигурени чрез временно преструктуриране на бюджетите на ДФЗ-РА и МЗХ.

Вторият транш от 50 % ще се изплати след 30.06.2024 г., когато се очаква да бъде продължена Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна („Кризисна рамка“) и в съответствие с условията по удължената кризисна рамка.5.3

Максималният размер на подпомагане на едно стопанство е до 55 000 лв. за първи транш и до 55 000 лв. за втори транш.

До 1 март се очакват указанията за украинската помощ
6999
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Вижте как да разчетете резултатите от Системата за мониторинг на площ върху картата на СЕУ
Указания за Системата за мониторинг на площ
Точни указания как да сверите резултатите от мониторинговите проверки
В последния момент
ДФЗ дава точни указания по екосхемата за възстановяване на почвите (ЕКО-ЗВПП)
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Първа пресконференция
Вътев: Пишем ясни наредби, без нужда от консултанти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини