Начало » Новини » Страната
06.11.2023 г.

Точни указания как да сверите резултатите от мониторинговите проверки

Указания за Системата за мониторинг на площ
Точни указания как да сверите резултатите от мониторинговите проверки

Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) уведомява кандидатите по интервенциите за Кампания 2023, че в индивидуалните им профили, в Системата за електронни услуги (СЕУ), вече е заредена информация в табличен вид с констатациите от Системата за мониторинг на площ (СМП) за всички монитируеми условия за допустимост.

Припомняме, че бенефициерите, подали документи за подпомагане по интервенциите на директните плащания за площ за Кампания 2023, имат възможност да изразят несъгласие, да коригират засегнатия парцел или да го оттеглят изцяло от 6 до 20 ноември 2023г.

За улеснение на стопаните са изготвени подробни видео указания както за осигурената възможност за запознаване с резултатите, така и със стъпките за изразяване на несъгласие, коригиране или оттегляне на заявени данни в заявленията за Кампания 2023, установени чрез СМП или от административни проверки, които са публикувани на сайта на ДФЗ.

За да достигне до данните, кандидатът трябва да се идентифицира в СЕУ посредством своето потребителско име и парола. От началната страница следва да избере бутон “Справки”, секция “Система за мониторинг на площ”, справка “Резултати от мониторинг”.  

Монитируеми са всички онези условия за допустимост, които могат да бъдат проследени използвайки сателитните изображения от спътниците „Сентинел“, чрез изцяло автоматични процедури за извличане на данни и достигане на заключения.  

Припомняме още, че монитируеми са следните условия:     

- Поддържане/дейност в обработваема земя (ОЗ);

- Поддържане на трайно насаждение (ТН);

- Поддържане на постоянно затревени площи (ПЗП);

- Наличие на косене до 15.06; до 01.07. и до 15.07. - условието е приложимо само за парцели попадащи в зона НАТУРА 2000, за която е приложима забраната за косене;

- Наводнена площ в ОЗ;

- Наводнена площ в ПЗП и ТН;

- Храсти и горска растителност;

- Наличие на опожарени площи;

- Наличие на площи с постоянен характер;

- Наличие на разорани площи в специализирания слой ПЗП.

Резултатите от СМП се визуализират чрез светофарна система:

- червен – открито несъответствие спрямо декларираните в заявлението данни

- жълт – няма данни за открито несъответствие спрямо декларираните в заявлението данни

- зелен – открито съответствие спрямо декларираните в заявлението данни

Условие за допустимост, за което е изписан резултат „Зелен“, се счита за условие, за което има убедителни доказателства за съответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури по наблюдение от системата за дадено монитируемо условие за допустимост.  

Условие за допустимост, за което е изписан резултат „Жълт“, се счита за условие, за което няма убедителни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури по наблюдение от системата за дадено монитируемо условие за допустимост.  

Условие за допустимост, за което е изписан резултат „Червен“  се счита за условие, за което има убедителни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури по наблюдение от системата за дадено монитируемо условие за допустимост.  

Условие за допустимост, за което е изписан резултат „Неприложимо“ е условие, което е неприложимо спрямо декларираните данни за съответния парцел.

В ГИС модула на СЕУ е създадена нова секция - “Данни от мониторинг”, където са визуализирани графично в отделни слоеве, данните за площи дешифрирани като опожарени, с постоянен характер и разорани площи в специализирания слой ПЗП.

В същата секция се намира и растерния слой „Вегетационен индекс“. Този слой представлява изображение на Максимална стойност на вегетацията и е композиция от всички налични изображения, заснети в 10 дневен период, като от всяко заснемане е използвана само максималната стойност на индекса на вегетацията. Тази карта е оцветена в зависимост от степента на вегетацията, като площите с червен цвят са без растителност (изкуствени повърхности, гола почва и т.н.), а тези с висока степен на вегетация са в зелено. За удобство на потребителите, към картата е поставена легенда и е добавена възможност за избор на период.

При възникнали въпроси по отношение на данните от Системата за мониторинг на площ, кандидатите могат да се свържат с ДФ „Земеделие“ на новооткритата за целта телефонна линия – 02/81-87-390.

Заявленията за несъгласие, корекция или оттегляне се генерират по познатия за стопаните механизъм в СЕУ, с наименование „Данни от мониторинг и административни проверки“. В публикуваното второ видео на сайта на ДФЗ са посочени поредицата от действия, които всеки кандидат, желаещ да изрази несъгласие или да коригира и оттегли площи, следва да изпълни.

Земеделските стопаните трябва да има предвид, че изразяването на несъгласие с констатациите от СМП, е необходимо само случаите при които бенефициерът счита, че Системата е опознала дадена площ некоректно – като площ с несъответствие.

На всяко несъгласие от страна на бенефициера, ще бъде направен преглед на наличните сателитни заснемания извън автоматичната процедура на СМП и констатацията ще бъде съобщена на кандидата през СЕУ.

Точни указания как да сверите резултатите от мониторинговите проверки
25712
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Вижте как да разчетете резултатите от Системата за мониторинг на площ върху картата на СЕУ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини