Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.02.2024 г.

Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада

При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада

Снимка: sinor.bg

Здравият и силен разсад е една от предпоставките за добра реколата. Много и различни са факторите, оказващи влияние върху качеството на развитие на надземната зелена маса и коренова система на младите растения. Проблеми могат да възникнат по всяко време от неговото отглеждане, затова като начало – трябва да осигурим подходящите условия.

Най-често допусканите грешки - некачествени семена

Качеството на семената е първият фактор, отговорен за развитието на разсада. Основните показатели за това са:

– правилна форма и размер на семената за дадена култура;

– чистота на семенния материал;

– кълняемост, която зависи до голяма степен от условията и продължителността на съхранение;

– енергия на покълване, влияеща се дори от леко повишаване на влажността, защото процесът на дишане се активира и сухото вещество бързо се губи, а на повърхността се развиват плесенни гъби.

Неправилен избор на дата за сеитба

Когато избираме време за сеитба на семената, трябва да се съобразим с климатичните условия на региона, характеристиките на развитие на съответната култура, светлинния режим и възможностите за допълнително осветление.

При ранна сеитба разсадът прераства, а при недостиг на светлина стъблото се източва и остава тънко и слабо.

Неподходяща почва

Изборът и подготовката на почвените смеси също изисква сериозен подход. Тя трябва да бъде хранителна, влагоемка, лека и рохкава, неутрална по отношение на киселинността, благоприятна за развитие на микрофлората.

Градинската и оранжерийна почва трябва да се дообработи, защото може да съдържа семена на плевели, ларви на вредители и фитопатогени. Торфените смеси и таблетки осигуряват отлична среда за начално развитие на разсада.

Нарушаване технологията на засяване

За всяка култура правилата за засяване на семената са специфични.

Пиперът, патладжанът, краставиците и тиквичките е по-добре да засяваме в индивидуални контейнери, защото понасят болезнено пикирането. При засяване на семената в общ контейнер, трябва да се спазва изискването за допустимото разстояние между тях, което е различно за отделните култури.

Дълбочината на засяване също има значение и обикновено е 2,5-3 пъти по-голяма от диаметъра на семената. В противен случай се създава пречка за поникване и достигане на повърхността на почвата, а кълновете загиват.

Важно е да знаем, че семената на някои култури покълват на светлина. Това се отнася за градински ягоди, целина, петуния, лобелия и др. Те се притискат към почвата, поръсват се съвсем леко с фин пясък и се покриват със стъкло или прозрачно фолио.

Недостатъчна осветеност

Светлината е друго важно условие за отглеждане на качествен разсад, а през зимата и началото на пролетта не достига. Оптималната осветеност е 20 000 лукса за 14-16 часа в денонощие. За допълнително осветление могат да се използват битови луминисцентни лампи или фитолампи.

Неподходящи температури

Всяка култура има специфични изисквания към температурните условия – температура на поникване, първите 7-10 дни след поникване и за последващия период на развитие.

Неправилно поливане

Важно за покълването, поникването и развитието на младите растения е да се установи редовно, но умерено поливане, за да се предотврати преовлажняване или изсушаване на почвата. Прекомерната влага води до развитие на кореново гниене, а когато почвата пресъхне, тогава важни микропроцеси в растителните тъкани се преустановяват и растенията умират.

Нерационално подхранване

Сериозна грешка, която се допуска при отглеждане на разсад е желанието за подхранване. Важно е да не забравяме, че в ранните етапи на развитие кълновете и младите растения получават всички необходими елементи от семената и след това от почвата, когато е подходяща за отглеждане на разсад. Подхранване може да се прави не по-рано от етапа на пълно развитие на първите същински листа, а още по-добре две седмици след пикиране. Трябва да се даде предпочитание на торове, съдържащи фосфор, който е необходим за кореновата система, но излишъците на хранителни вещества водят до забавяне на развитието.

Грешки при пикиране

Както подхранването, така и пикирането трябва да бъде навременно. Тази процедура трябва да се провежда само след развитие на първите същински листа, защото дори незначителни манипулации с неукрепналите растения могат да ги унищожат. При забавяне корените започват да се преплитат и се нараняват сериозно.

Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
38074
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини