Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.02.2024 г.

Голям луков листояд и луков скритохоботник

Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник

Снимка: sinor.bg

В предишни текстове насочихме вниманието на зеленчукопроизводителите към две мухи, чиито ларви вредят по зеленчуковите видове от сем. Alliaceae – луковата (Delia antiqua) и чесновата муха (Suillia lurida). Продължаваме темата за вредните насекомни видове по тези зеленчуци с представянето на някои бръмбари. Големият луков листояд (Galeruca tanaceti) е разпространен навсякъде в страната, като през отделни години в популацията му има каламитет, в резултат на който вредите от него могат да бъдат значителни. Застрашени са не само кромидът, чесънът и празът, но също пиперът, зелевите и др. културни видове.

Възрастното насекомо е бръмбар с продълговато овално тяло. Дължината му е около 8 – 9 мм. Гръбната част е изпъкнала, а коремната плоска. Гръдният щит е два пъти по-широк, отколкото дълъг.Твърдите крила (елитри) са широки, сведени встрани. По тях има точкуване. Ларвата е тъмнозелена с три чифта крака в гръдния дял. Дълга е към 10 – 11 мм. Върху телесните сегменти минава редица от брадавички и космици.

Големият луков листояд (G. tanaceti) спада към семейство Листогризещи твърдокрили (Chrysomelidae). Видът има едно поколение годишно. Зимният период прекарва в стадий яйце. Излюпването на ларвите става във втората десетдневка на април. Ларвите отначало се изхранват по ливадните житни треви, а по-късно минават по плевелни видове от сем. Сложноцветни. От плевелите се прехвърлят по културните видове.

Ларвата нагризва листата, листните дръжки и стъблата. Най-привлекателни за нея са младите поникнали растения. Тогава щетата е най-голяма. Опасността нараства в края на пролетта. Ларвният стадий продължава месец. Какавидата е образувана в землиста камерка, разположена плитко в почвата. Бръмбарите от новото поколение се появяват след седмица. В края на пролетта и началото на лятото те се хранят усилено и съответно нанасят повреди по нападнаните растения.

Луковият скритохоботник (Ceuthorrhynchus jakovlevi) е друг бръмбар, спадащ сем. Хоботници (Curculionidae). Възрастните и ларвите на вида правят кръгли отвори или неправилни ходове по листата на зимния лук и чесън. При това единият епидермис остава незасегнат.

Възрастното насекомо е с дължина около 2-3 мм. Главата е удължена в хобот с цилиндрична форма. Тялото е овално. Основният цвят е черен, но многобройните власинки придават сива окраска. Елитрите не покриват последното коремно членче. Надлъжно по техния шев преминава светла ивица. Луковият скритохоботник има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо под растителните остатъци или буците пръст в места със северно изложение.

Предотвратяването на щетите от вредителите изисква редуване на културните видове и спазване на пространствена изолация. Опасността за зеленчуковите градини е голяма в близост с необработени (целинни) терени и естествени ливади.

Изборът на предшественик, обработката на почвата и унищожаването на растителните остатъци също възпрепятстват масовата поява на G. tanaceti и C. jakovlevi. При масова поява на вредителите е наложителна употребата на инсектициди. Такива са широкоспектърните: вазтак, карате 2,5 ЕК, децис 2,5 ЕК и др. при строго спазване на определените дози и карантинни срокове за всеки продукт. Химическата борба трябва да предпази младите растения. На по-късен етап тя трябва да унищожи възрастните преди снасянето на яйцата.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Голям луков листояд и луков скритохоботник
16482
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Прогонете нахалника от картофите
Навиците на колорадския бръмбар
Бръмбарът грапав бегач е открит за първи път от 50 години
Подновяват теренни проучвания върху местообитанията на редки животни и насекоми
Как да се предпазим
Малиновият бръмбар може да унищожи цялата реколта
Стръсквайте младите дръвчета
Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати
Съчетайте два вида мерки, за да изгоните неприятеля
Малиновият бръмбар цяла зима е останал в почвата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини