Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Малиновият бръмбар цяла зима е останал в почвата

Съчетайте два вида мерки, за да изгоните неприятеля

Малиновият бръмбар е отдавна познат неприятел у нас. Бръмбарът напада цветните пъпки и цветовете, на които нагризва тичинките, плодника и младия завръз. Ларвата се храни с вътрешността на плодовете, които червясват и губят своята консумативна стойност. Възрастното насекомо е продълговато-овално, сиво-черно бръмбарче, дълго 4 мм, покрито със сиви или ръждиви власинки. Неприятелят развива едно поколение годишно и зимува като възрастно в почвата. Бръмбарите се появяват напролет, когато температурата на повърхностния почвен слой достигне 12-13С. Хранят се с нектара и прашеца на цветовете на черешата, вишната, ябълката и някои едногодишни растения - глухарче, коприва и други. По-късно, 10-15 дни преди цъфтежа на малината, бръмбарите преминават на нея, вгризват се в пъпките й и изяждат вътрешността им, а на цветовете изгризват цветните части. В една пъпка се вгризват 1-3, а в един цвят се настаняват 4-6 бръмбара. Голяма част от повредените пъпки засъхват. По-слабо нападнатите пъпки образуват плодове, които остават дребни.

Бръмбарите се срещат в малиновите храсти в продължение на два месеца. Най-много са при масовия цъфтеж. Женските полагат по едно яйце в полуразтворените пъпки, в цветовете, а по-късно и в зелените плодчета. Излюпването на ларвите става 8-10 дни след снасянето на яйцата. За 1-3 дни те се вгризват в плодовете. Повредените плодове остават дребни, придобиват по-тъмен цвят, увяхват, а в години на обилни валежи загниват. Всеки нападнат плод губи 20-30 % от теглото си, независимо от броя на ларвите в него. В началото на беритбата почти във всички червиви плодове има живи ларви, които се прибират заедно с плодовете, но бързо ги напускат, попадат в щайгите и след това отиват в земята.

Борбата с малиновият бръмбар се води чрез последователна обработка на почвата около храстите и в междуредията през есента на дълбочина 20 см за унищожаване на голяма част от бръмбарите. Насажденията се пръскат срещу възрастното насекомо когато се показват съцветията, преди цъфтежа им. Второто е срещу ларвите в кря на цъфтежа да прецъфтяване на малината. Използват се инсектициди. Може да попитате за най-новите продукти във всяка агроаптека.

Малиновият бръмбар цяла зима е останал в почвата
4901
 

Последни материали
Виж
Внимание! Затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини