Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.12.2023 г.

Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта

За повече валежи през зимата
Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта

sinor.bg

С настъпването на зимата работата в овощната и зеленчукова градина значително намалява. Земята е замръзнала или покрита със сняг, носещ много ползи за растенията. Този безплатен и понякога изобилен природен ресурс притежава отлични свойства и можем да го използваме ефективно.

Какви са ползите за растенията от снежната покривка?

Снегът е не само зимна украса на природата за коледните и новогодишни празници, но много ценен ресурс и помощник на растенията. Той овлажнява почвата и е един от основните източници на вода през зимата. По време на размразяването, когато снегът се топи, водата постепенно прониква в почвата, осигурявайки влага на корените на растенията. Това е особено важно през студените зими, когато почвата може да е суха поради липса на валежи.

Снегът служи като естествена изолация, предпазвайки растенията от внезапни температурни промени, като помага за запазване на топлината, предотвратявайки замръзване и увреждане на кореновата им система. Той създава свой вътрешен микроклимат и предпазва почвата от раздуване при замразяване и последващо размразяване, което води до разкъсване на нежните повърхностни корени. Тези редуващи се безснежни цикли имат негативен ефект върху кореновата система на всички зимуващи растения.

Снегът осигурява защита на почвата и е естествена бариера срещу суровите зимни ветрове, ерозията и отмиването на хранителните вещества.  Това е особено актуално при наклонени терени.

Снегът съдържа и хранителни елементи, които допълнително обогатяват почвата.

Как да използваме снега в градината?

Снегът в градината е естествен изолатор, задържащ топлината, която е била абсорбирана от слънцето. Важно е да обърнем внимание на презимуващите култури –ягоди, зимен чесън, зимен лук и др. Важно е да се спазват следните условия:

1. От значение е дебелината на снежния слой. За чесъна и лука е препоръчително тя да бъде около 20-30 см. Това позволява достатъчна изолация и защита от студа.

2. Снегът трябва да се разпредели равномерно върху повърхността на лехите, а ако е твърде пухкав, сух и ронлив, тогава може да се уплътни с подходящ градински инструмент.

3. Ако на участъка духат ветрове, тогава няма да е излишно да се създаде някаква бариера (дървена или пласмасова), съобразена с посоката на вятъра.

4. Отстраняване на излишния сняг, защото дебелата снежна покривка води до неконтролирана почвена влага и съответно до кореново гниене. Ако слоят стане твърде дебел, тогава трябва да се намали.

Как да използваме снега в овощната градина?

В овощната градина мокрият сняг може да създаде сериозни проблеми, защото полепва по клоните и ги чупи. Сухият сняг изпълнява ролята на мулч, който помага да се запази топлината и влагата в почвата. Това е особено важно за младите овошки.

Снегът се нанася равномерно с дебелина около 15 см на околостволовите кръгове и се уплътнява. Върху него се поставя втори слой за допълнителна изолация, но не се уплътнява. Ако вятърът го издуха, тогава просто можем да добавим още.

С настъпването на пролетта, ако снегът не се е стопил навреме, тогава е необходимо да го отстраним. Това ще позволи на почвата да се затопли по-бързо и ще осигури достъпа на повече кислород и светлина.

Освен дърветата, малините и многогодишните цветя – рози, лавандула и ириси са също любители на снежен мулч.

Как да използваме снега в оранжерията?

За собствениците на оранжерии снеговалежите означават допълнителна работа за почистване на конструкциите. Струва си да се отдели малко време и да се хвърли малко сняг вътре в съоръженията. Това е печеливша опция за обогатяване на почвата.

Снегът съдържа различни вещества, които са променлива величина и често могат да бъдат в значителни количества. Установено е, че в 1 л снежна вода се съдържат около 20-55 мг азот. Тя отлично стимулира кълняемостта, развитието на кореновата система и растежа.

Снегът съдържа също и продукти от ветровата ерозия на почвата. При снеготопенето различните вещества проникват в нея и я обогатяват.

Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта
6039
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Стотици служители от горските предприятия премахваха пораженията след обилния сняг
Прогноза за времето
Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго
С топящата се рекордна снежна покривка
Наводнение заля 1500 хектара с есенници в житницата на Русия
Намалените валежи
Тревога около липсата на сняг и тази зима
Синоптиците предупреждават
Код за поройни валежи в Западна България
Помощ, на която се разчита през последните години
Зърнопроизводители от цялата страна се включват в разчистването на снежните пътища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини