Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.12.2023 г.

Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта

За повече валежи през зимата
Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта

sinor.bg

С настъпването на зимата работата в овощната и зеленчукова градина значително намалява. Земята е замръзнала или покрита със сняг, носещ много ползи за растенията. Този безплатен и понякога изобилен природен ресурс притежава отлични свойства и можем да го използваме ефективно.

Какви са ползите за растенията от снежната покривка?

Снегът е не само зимна украса на природата за коледните и новогодишни празници, но много ценен ресурс и помощник на растенията. Той овлажнява почвата и е един от основните източници на вода през зимата. По време на размразяването, когато снегът се топи, водата постепенно прониква в почвата, осигурявайки влага на корените на растенията. Това е особено важно през студените зими, когато почвата може да е суха поради липса на валежи.

Снегът служи като естествена изолация, предпазвайки растенията от внезапни температурни промени, като помага за запазване на топлината, предотвратявайки замръзване и увреждане на кореновата им система. Той създава свой вътрешен микроклимат и предпазва почвата от раздуване при замразяване и последващо размразяване, което води до разкъсване на нежните повърхностни корени. Тези редуващи се безснежни цикли имат негативен ефект върху кореновата система на всички зимуващи растения.

Снегът осигурява защита на почвата и е естествена бариера срещу суровите зимни ветрове, ерозията и отмиването на хранителните вещества.  Това е особено актуално при наклонени терени.

Снегът съдържа и хранителни елементи, които допълнително обогатяват почвата.

Как да използваме снега в градината?

Снегът в градината е естествен изолатор, задържащ топлината, която е била абсорбирана от слънцето. Важно е да обърнем внимание на презимуващите култури –ягоди, зимен чесън, зимен лук и др. Важно е да се спазват следните условия:

1. От значение е дебелината на снежния слой. За чесъна и лука е препоръчително тя да бъде около 20-30 см. Това позволява достатъчна изолация и защита от студа.

2. Снегът трябва да се разпредели равномерно върху повърхността на лехите, а ако е твърде пухкав, сух и ронлив, тогава може да се уплътни с подходящ градински инструмент.

3. Ако на участъка духат ветрове, тогава няма да е излишно да се създаде някаква бариера (дървена или пласмасова), съобразена с посоката на вятъра.

4. Отстраняване на излишния сняг, защото дебелата снежна покривка води до неконтролирана почвена влага и съответно до кореново гниене. Ако слоят стане твърде дебел, тогава трябва да се намали.

Как да използваме снега в овощната градина?

В овощната градина мокрият сняг може да създаде сериозни проблеми, защото полепва по клоните и ги чупи. Сухият сняг изпълнява ролята на мулч, който помага да се запази топлината и влагата в почвата. Това е особено важно за младите овошки.

Снегът се нанася равномерно с дебелина около 15 см на околостволовите кръгове и се уплътнява. Върху него се поставя втори слой за допълнителна изолация, но не се уплътнява. Ако вятърът го издуха, тогава просто можем да добавим още.

С настъпването на пролетта, ако снегът не се е стопил навреме, тогава е необходимо да го отстраним. Това ще позволи на почвата да се затопли по-бързо и ще осигури достъпа на повече кислород и светлина.

Освен дърветата, малините и многогодишните цветя – рози, лавандула и ириси са също любители на снежен мулч.

Как да използваме снега в оранжерията?

За собствениците на оранжерии снеговалежите означават допълнителна работа за почистване на конструкциите. Струва си да се отдели малко време и да се хвърли малко сняг вътре в съоръженията. Това е печеливша опция за обогатяване на почвата.

Снегът съдържа различни вещества, които са променлива величина и често могат да бъдат в значителни количества. Установено е, че в 1 л снежна вода се съдържат около 20-55 мг азот. Тя отлично стимулира кълняемостта, развитието на кореновата система и растежа.

Снегът съдържа също и продукти от ветровата ерозия на почвата. При снеготопенето различните вещества проникват в нея и я обогатяват.

Снегът в градината може да се използва разумно за по-богата реколта
5983
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Стотици служители от горските предприятия премахваха пораженията след обилния сняг
Прогноза за времето
Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго
С топящата се рекордна снежна покривка
Наводнение заля 1500 хектара с есенници в житницата на Русия
Намалените валежи
Тревога около липсата на сняг и тази зима
Синоптиците предупреждават
Код за поройни валежи в Западна България
Помощ, на която се разчита през последните години
Зърнопроизводители от цялата страна се включват в разчистването на снежните пътища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини