Начало » Новини » Интервю
29.07.2020 г.

Боянова: Не искам да участвам в „тайните вечери” около националната стратегия в агросектора

След първото заседание на тематичната работна група
Боянова: Не искам да участвам в „тайните вечери” около националната стратегия  в агросектора

sinor

Минути след края на първото заседание на тематичната работна група (ТРГ), която до декември 2020 г. би трябвало да подготви Националната стратегия за България в областта на земеделието до 2027 година, един от експертните участници Светлана Боянова, която председателства Института за агростратегии и иновации, изрази дълбокото си разочарование от организацията на срещата, поставяща тотална забрана върху „изсветляването на дискусиите”.

„Вместо на първото заседание днес тематичната група да обсъжда вътрешните правила за работа, се оказа, че те вече са създадени от държавната администрация, която е решила, че тези заседания няма да се излъчват директно в интернет. И, забележете, мотивът за това е някаква измислена от тях конфиденциалност на документите, които щели да се обсъждат”, посочи пред Синор.бг Светлана Боянова. И допълни, че никъде в постановлението на Министерския съвет за създаването на тематичните работни групи по бъдещите оперативни програми не е записано, че се налага конфиденциалност на обсъжданията.

Именно затова и на интернет страницата си днес Светлана Боянова изрази протестната си позиция, която беше подкрепена от редица земеделци и представители от сектора на храните.  

„Скъпи земеделци, преработватели, търговци, доставчици, малък бизнес в селските райони, общини-селски райони, млади фермери, екологични организации и всички участници от агро-хранителната верига, НЕ СЕ СЪРДЕТЕ като видите крайния резултат на Стратегическия план - няма да ви хареса, отсега ви го твърдя”, посочи Боянова. И поясни, че „при това положение всички видове обществени обсъждания се оказват абсолютно безпредметни".

Според Боянова администрацията не желае широката общественост да се запознае с всички предложения, затова пред Синор.бг категорично обяви, че "не желая да участвам в някакви „тайни вечери”, наречени заседания на тематичните групи, които не достигат до всички фермери, в това число и до необхванатите от браншови организации земеделски стопани, защото бизнесът на тези хора зависи от политиките за следващия период, а те трябва да са прозрачни”.

„Въпреки че настоявах за пълна публичност на заседанието на ТРГ, даже и за онлайн излъчване на дискусиите, това предложение дори не беше подложено на дискусия, защото се оказа, че ТРГ имала само консултативна функция в противоречие на постановлението на Министерския съвет 142 от 2019 г. и без процедура за гласуване и вземане на решения. С две думи - само ще си приказваме, ще бъдем използвани да се легитимира някакъв вид дискусия, но реално решенията няма да бъдат вземани от самото ТРГ, а еднолично от министър Танева”, посочи още Боянова. И риторично попита какъв тогава е смисълът да се търси мнението на браншовиците, щом всичко е конфиденциално.

За незапознатите ще припомним, че Светлана Боянова е сред експертите в бранша, който познава в дълбочина европейското законодателство и прилагането му в останалите европейски държави.

В тази връзка тя беше категорична, че „няма да допусне Институтът и самата тя да бъдат използвани като бройка, а не като експертиза и ще направя всичко възможно да правя публично достояние какво се случва и разглежда в тази ТРГ - с риск да бъда изключена от нея”, посочи Боянова

Хората от ресора знаят, че в продължение на два програмни периода от 2007 г. досега държавната администрация редовно събира браншовите организации за обсъждане на бъдещите политики, които се прилагат в областта на земеделието и селските райони. Огромният проблем е, че мнението на фермерите след тези дискусии почти не се зачита или, ако това стане, в нормативите накрая влизат в силно изопачен вид.

Затова и редица представители на браншовите организации подкрепиха днес становището на Светлана Боянова. Още повече че, благодарение на същата загрижена администрация голяма част от тях не бяха включени в състава на тематичната работна група.

Екатерина Стоилова

Боянова: Не искам да участвам в „тайните вечери” около националната стратегия  в агросектора
22329
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ТРГ - Стратегически план
Неков: Заложеният растеж в земеделието ще се постигне само чрез коопериране
Позиция по бъдещата ОСП
Стоилко Апостолов: По зелените изисквания има снишаване, което не е от полза за фермерите!
Журналистическа позиция
Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП
Внезапен обрат
Отлагат за догодина тематичната група по Стратегическия план
Очакват се новите назначения
Трима от зам. министрите на земеделието са освободени, ТРГ се отлага за 23 декември
Браншът изригна срещу орязания бюджет за техника
България ще внесе в ЕК Стратегическия план за земеделието през феврурари 2022 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини