Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.07.2018 г.

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид

Тагетесът е растение 3 в 1, което има прекрасни декоративни качества, използва се за лечение в народната медицина, притежава бактерицидни, фунгицидни и репелентни свойства. Латинското му наименование  е свързано с етруския полубог Тагес – внук на Юпитер, който се славел с красотата си. Родината му е Америка и са известни много видове – джуджета и високорасли /от 0,15 до 1,20 м/. Цветовете са по-често с огнени багри, но се срещат и бели, червени, наситено червени до кафяви и пъстри. Комбинирането на различни по височина сортове създава голяма живописност. Предпочитани са за украсяване на паркове и градини.

Видове тагетеси
Известни са около 60 вида тагетеси, които се използват за създаване на пъстри цветни килими, бордюри, слънчеви петна  в цветната градина, сред зеленчуците или на терасата – в саксии и сандъчета. Туртата  е много непретенциозно цвете, лесно за отглеждане от начинаещи и радва с цветовете си от май до късна есен. Цветовете могат да бъдат прости, полукичести и кичести.

Изправеният тагетес /Tagetes erecta/ или африканският израства на височина 80-120 см и има пирамидална форма. Цветовете са едроцветни, яркожълти или оранжеви.
Френският тагетес /Tagetes patula/ е значително по-нисък –  достига височина 15-50 см. Цветовете могат да бъдат кичести, полукичести или прости с жълт, оранжев или червено-кафяв цвят. Към този вид се отнася най-голямото количество и най-разпространени сортове.

Тънколистният тагетес /Tagetes tenuifolia/ или мексикански е нискорастящ вид, който образува изящни храстчета с височина 20-40 см. Съцветията са прости кошнички с жълт или оранжев цвят.
Тагетес анисала  / Tagetes anisala/ има аромат на естрагон.
Пъстроцветният сорт „Арлекин“ е сред най-атрактивните, а сорт „Ванилов сладолед“  има нежнобял цвят и едри цветове. Много популярни са сортовете „Болеро“, „Фантастик“ и „Тайшан“, който е  украсявал игрите в Пекин.

Отглеждане
Могат да се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е да се отглеждат като разсад. Семената се засяват в края на февруари или началото на март. Поникват за 5-7 дни, а за 50-55 вече са готови за разсаждане. Тагетесът може да се пикира след две седмици, но и без пикитане корените му са достатъчно здрави и не страдат особено при пресаждане. 
Тагетесът често се самозасява – достатъчно е малко пръст върху падналите семена и подходяща температура. 
Понасят добре ярката слънчева светлина, но могат да се отглеждат и в полусянка. Издържат на умерено засушаване, но при често преполиване съществува опасност от загниване на корените.

Особености
Високата декоративна стойност и непретенциозност на тагетесите ги прави предпочитани цветя за градината или терасата.
Те са ценни и с това, че оздравяват почвата, в която са засадени.

Тагетесите имат силен специфичен аромат, който отблъсква много насекоми-вредители. Засадени в лехите със зеленчуци или близо до дървета и храсти, тагетесите изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа. Всички части на растенията съдържат фитонциди, които отблъскват вредителите и потискат болестотворните гъбички, в това число и обитаващите почвата. Засадени сред ягодите, тагетесите ги предпазват от ягодов хоботник, сред зелето – от зелева пеперуда, до астрите – от фузариоза, около флокса и клематиса – за профилактика от нематоди.
Цветовете на туртата съдържат етерични масла и естествени оцветители. Използват се за туршии и маринати, за оцветяване на морски дарове и други храни. В Грузия се приготвя известната подправка имеретински шафран, който замества този, приготвен от тичинките на минзухар.

Етеричните масла се използват в парфюмерийната промишленост.

Тагетесът има антисептични и тонизиращи свойства, кръвоспиращи, противоглистни, седативни, антимутагенни, противовъзпалителни и др. В много страни се отглежда като медицинска култура, а у нас намира широко приложение в народната медицина.

Важно
 Отглеждането на тагетеси е актуално когато:
– почвата е изтощена и не са проведени мероприятия по рекултивация;
– на участъка духат ветрове или има постоянни течения;
– мястото е открито и е изложено на силните слънчеви лъчи;
– няма възможност от редовно поливане и подхранване, а също от окопаване и разрохкване на повърхностния слой

Други цветя тук!

 

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид
269995
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Тагетесът има място във всяка градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини