Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.07.2018 г.

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид

Тагетесът е растение 3 в 1, което има прекрасни декоративни качества, използва се за лечение в народната медицина, притежава бактерицидни, фунгицидни и репелентни свойства. Латинското му наименование  е свързано с етруския полубог Тагес – внук на Юпитер, който се славел с красотата си. Родината му е Америка и са известни много видове – джуджета и високорасли /от 0,15 до 1,20 м/. Цветовете са по-често с огнени багри, но се срещат и бели, червени, наситено червени до кафяви и пъстри. Комбинирането на различни по височина сортове създава голяма живописност. Предпочитани са за украсяване на паркове и градини.

Видове тагетеси
Известни са около 60 вида тагетеси, които се използват за създаване на пъстри цветни килими, бордюри, слънчеви петна  в цветната градина, сред зеленчуците или на терасата – в саксии и сандъчета. Туртата  е много непретенциозно цвете, лесно за отглеждане от начинаещи и радва с цветовете си от май до късна есен. Цветовете могат да бъдат прости, полукичести и кичести.

Изправеният тагетес /Tagetes erecta/ или африканският израства на височина 80-120 см и има пирамидална форма. Цветовете са едроцветни, яркожълти или оранжеви.
Френският тагетес /Tagetes patula/ е значително по-нисък –  достига височина 15-50 см. Цветовете могат да бъдат кичести, полукичести или прости с жълт, оранжев или червено-кафяв цвят. Към този вид се отнася най-голямото количество и най-разпространени сортове.

Тънколистният тагетес /Tagetes tenuifolia/ или мексикански е нискорастящ вид, който образува изящни храстчета с височина 20-40 см. Съцветията са прости кошнички с жълт или оранжев цвят.
Тагетес анисала  / Tagetes anisala/ има аромат на естрагон.
Пъстроцветният сорт „Арлекин“ е сред най-атрактивните, а сорт „Ванилов сладолед“  има нежнобял цвят и едри цветове. Много популярни са сортовете „Болеро“, „Фантастик“ и „Тайшан“, който е  украсявал игрите в Пекин.

Отглеждане
Могат да се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е да се отглеждат като разсад. Семената се засяват в края на февруари или началото на март. Поникват за 5-7 дни, а за 50-55 вече са готови за разсаждане. Тагетесът може да се пикира след две седмици, но и без пикитане корените му са достатъчно здрави и не страдат особено при пресаждане. 
Тагетесът често се самозасява – достатъчно е малко пръст върху падналите семена и подходяща температура. 
Понасят добре ярката слънчева светлина, но могат да се отглеждат и в полусянка. Издържат на умерено засушаване, но при често преполиване съществува опасност от загниване на корените.

Особености
Високата декоративна стойност и непретенциозност на тагетесите ги прави предпочитани цветя за градината или терасата.
Те са ценни и с това, че оздравяват почвата, в която са засадени.

Тагетесите имат силен специфичен аромат, който отблъсква много насекоми-вредители. Засадени в лехите със зеленчуци или близо до дървета и храсти, тагетесите изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа. Всички части на растенията съдържат фитонциди, които отблъскват вредителите и потискат болестотворните гъбички, в това число и обитаващите почвата. Засадени сред ягодите, тагетесите ги предпазват от ягодов хоботник, сред зелето – от зелева пеперуда, до астрите – от фузариоза, около флокса и клематиса – за профилактика от нематоди.
Цветовете на туртата съдържат етерични масла и естествени оцветители. Използват се за туршии и маринати, за оцветяване на морски дарове и други храни. В Грузия се приготвя известната подправка имеретински шафран, който замества този, приготвен от тичинките на минзухар.

Етеричните масла се използват в парфюмерийната промишленост.

Тагетесът има антисептични и тонизиращи свойства, кръвоспиращи, противоглистни, седативни, антимутагенни, противовъзпалителни и др. В много страни се отглежда като медицинска култура, а у нас намира широко приложение в народната медицина.

Важно
 Отглеждането на тагетеси е актуално когато:
– почвата е изтощена и не са проведени мероприятия по рекултивация;
– на участъка духат ветрове или има постоянни течения;
– мястото е открито и е изложено на силните слънчеви лъчи;
– няма възможност от редовно поливане и подхранване, а също от окопаване и разрохкване на повърхностния слой

Други цветя тук!

 

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид
266256
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Тагетесът има място във всяка градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини