Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.08.2017 г.

Тагетесът има място във всяка градина

С разкошните си цветове, аромата и общия външен вид тагетесът е едно от най-ценните растения в дворната цветна градина. У нас то е познато още и със синонимите турта и камшица. Отглеждан и в миналото, той неотменно присъства в палитрата на цветното разнообразие, защото световната селекция поддържа интереса към него с нови сортове. Но не само багрите и формите са достойни за внимание.

Целебните свойства

Цветовете, стъблата и листата на тагетеса съдържат етерично масло, богато на тагетон (40%), линалоол (22%), линалилацетат и др. Те придават специфичния и много силен аромат на растенията. В тъмнообагрените цветове се съдържат ценни каротиноиди. Благодарение на фитонцидите тагетесът има антисептично действие Българската народна медицина препоръчва цветовете при лекуване на генитални заболявания - безплодие, нередовна менструация и др. Най-новите изследвания сочат, че тагетесът има противотуморно действие. Максимално отворените по време на цъфтежа цветове се обират и изсушават. Прибавят се към чая. На отглежданите в саксия при стайни условия растения листата периодично се докосват и леко разтриват. Ароматът, който се отделя от тях, прочиства въздуха от бацили.
За потребностите на фармацевтичната промишленост са организирани производството и изкупуването на тагетес. За такива цели най-предпочитани са високи кичести сортове френски тагетес. Те съдържат най-много етерични масла и добивът от тях е най-висок.
Установено е, че тагетесът е уникално средство за ограничаване на развитието на почвените нематоди. Затова при установяване на тези неприятели на дадено място в градината, най-ефикасното средство срещу тях е засаждането на отделни растения или цели редове между луковичните култури (цветя и зеленчуци), картофи, ягоди и други растения.

Oтглежда на открита леха

За да отглеждате тагетес в градината, ще ви трябва разсад. Може да го засеете и направо там където желаете, но не е за предпочитане, още повече, че ще ви трябват много семена. Лесно ще се снабдите с разсад, като го закупите, но обикновено предпочитанията на любителя са сам да си го отгледа. Ако вече сте си закупили семена, засейте ги през втората половина на март на открита леха. В случай че времето застудее, лесно може да я покриете с полиетилен и други материали. Ще постигнете равномерен посев , като се постараете на 1 кв. метър да изсеете 5 г семена. По-лесно ще ви се отдаде това, като ги засявате в редове и на 2-3 см дълбочина. От такъв посев се получават 1000 растения от квадратен метър. При благоприятни условия семената поникват след 7-12 дни и обикновено е готов за засаждане на желаното от вас място за около 3 седмици след сеитбата.

Форми на засаждане

Може да го отгледате в отделни петна, в съчетание с други цветя и декоративни храсти, може в отделна леха или в един два и повече реда край алеи и пътеки, както и по единично в зеленчуковата градина. Разстоянието между редовете е 50 см за високите сортове и 40 см за по-ниските, а между растенията в реда е 20 см. Към тези разстояния се придържайте и когато засаждате в групи. Разсаждайте сутрин или привечер в дни, в които температурата достига 14-15 градуса.
Тагетесът е и чудесно цвете за отглеждане в саксия. В зависимост от вида му диаметърът на саксията трябва да е от 9 до 15 см. Саксията се дренира добре и се напълва със смеска от равни части чимова почва, листовка или компост и пясък. Растенията се поливат обилно. Саксиите се подреждат на балкон, тераси или стълбище. Може и в стаята, където ще почиства въздуха.

Ботаническа справка

Тагетесът е растение от семейство Asteraceae. От познатите на ботаниците 50 вида тагетес са създадени над 2000 сорта. В селекцията участват основно три вида.
Африкански тагетес (T. epecta). Нарича се още индийска роза. Той е с много едри лимоненожълти или оранжеви цветове. Растенията от този вид са високи над 1 метър.
Френски тагетес (T. patula). Нарича се още индийско око. Растенията са средно високи. Цветовете са прости или кичести, жълти, виолетово-кафяви. От този вид са създадени много сортове с едри кичести цветове и ниски компактни растения.
Мексикански тагетес (T. signata). Растенията от този вид са ниски, силно разклоняващи се и са с нежни листа. Цветовете да дребни, около 2,5 см, но са многобройни
Всички видове тагетес изискват богати с хранителни вещества и влагозадържащи почви. Към топлината са средно взискателни. Най-чувствителни на ниски температури са младите растения.

Тагетесът има място във всяка градина
10779
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини