Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.07.2018 г.

Лесно е да отгледаш орхидея

Лесно е  да отгледаш орхидея

Орхидеите са семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида, разпространени в хабитатите в цял свят. В България естествено разпространени са 26 рода и около 60 вида, като  част от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Повечето видове орхидеи растат в тропическите и субтропически райони. 

Сред това богатство от родово и видово разнообразие, Фаленопсисът е една от най- разпространените орхидеи от около 60 вида. Наричат я „малайско цвете“ или „нощна пеперуда“ и е добила широка популярност поради изключително лесното си отглеждане. Сред любителите на цветята битува и мнението, че тези екзотични красавици се отглеждат трудно, но всъщност не е така.

Всичко, което трябва да знаем за цъфтежа на орхидеите 
1. Когато си купим неразцъфнало растение и то не бърза да цъфне, може би  е много младо. Обикновено цъфтежът настъпва между 1,5 до 3 години. Когато растенията са стимулирани и цветовете се появят по-рано, то това невинаги е добре, защото при това развитие на бързи обороти, често не могат да се възстановят след цъфтежа и загиват.
2. Саксията не бива често да се мести, защото за орхидеите това е сериозен стрес. Те не харесват и малки премествания, и реагират чувствително на положението спрямо светлината. Ако все пак е наложително някакво преместване, то трябва цветето да се ориентира към светлината в същото положение, в което е било първоначално. Не бива да се преместват и по време на поливане, особено когато се появяват цветоносите.
3. Трябва да се отделя особено внимание на корените. Както е известно, корените на орхидеята участват много активно в процеса на фотосинтеза, затова е много важно да имат достатъчно светлина. За Фаленопсиса е желателно, вместо керамични, да се използват прозрачни саксии с голям брой дренажни отвори. Не трябва да се използват контейнери с гофрирани стени, защото корените се вместват лесно в гофрите и могат  да се наранят, което ще навреди на растението.
4. Много е важно осветлението. Слънчевата светлина е фактор, който е отговорен за цъфтежа на орхидеята. Необходими са 10-12 часа осветеност на ден, а през есента и зимата, когато естествената светлина не достига е наложително допълнително осветление. В противен случай орхидеите ще забавят значително цъфтежа си.
5. Осигуряване на допустима температурна разлика от 4-10 градуса между дневни и нощни температури е желателно. Разбира се, това е трудно да се постигне целогодишно, но усилията си заслужават. Зимата, когато помещенията са затворени, трябва да се проветряват често, но и да се пазят орхидеите от силни течения.
6. Правилното поливане е друг важен фактор за цъфтежа. Цветята  трябва да се поливат след засъхване на хранителната среда, за да се избегне загниване на корените. Трудно е да се каже в какъв интервал от време, а и това не е еднозначно. В периодите на покой поливките се намаляват значително / може 1 път на месец/, а когато започнат да се появяват цветоносите и по време на цъфтеж, вече се полива  по-често – един път седмично. Листата и корените  променят цвета си – започват да посивяват и се свиват, а това показва, че имат нужда от влага. 
7. Орхидеите обичат по-влажен въздух и е желателно да се поставят съдове с вода до растенията. Може да се пръскат с пулверизатор листата и корените, когато е възможно, като се пазят цветовете и пъпките. Оптималната влажност е над 60%.
8. Правилното подхранване ще даде възможност на орхидеите за отворят цветове 2-3 пъти годишно, а понякога могат да ни радват с цветовете си целогодишно. Пазарът предлага различни течни торове за орхидеи, на които има указания за употреба. Препоръчително е да се използват такива, които съдържат фосфор и калий, с доминиращи количества на фосфор. Не е желателно подхранването само с азот, защото се развива листната маса, за сметка на цветоносенето.
9. Почистването на дръжките, засъхващите листа и корени е желателно да се извършва регулярно, като се внимава да се отстранява само засъхналата част от светоносите, а не до основи непременно, защото много често от тях излизат разклонения, които отварят цветове.
10. Понякога е наложително да „поуплашим“ малко орхидеите, защото често са изпълнени всички условия за цъфтеж, но прекаленият комфорт задържа този процес и те насочват силите си към развитие на зелена маса. Това може да се осъществи чрез намаляване на поливането или като се преместят на друго, по-студено място.

При спазване на изброените условия, можем да се радваме на обилен и продължителен цъфтеж на своите любимци

 

Лесно е  да отгледаш орхидея
71738
 

Последни материали
Виж
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Орхидеите да не се поливат с лейка
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Как се гледа орхидеята ванда?
Вандата се гледа в оранжерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини