Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.07.2018 г.

Импатиенс или циганче – красота навсякъде

Практика
Импатиенс или циганче – красота навсякъде

sinor

Импатиенсът е много изящно и компактно тревисто растение, което обикновено достига височина 20-25 см (някои видове до 50) и е сред десетте най-популярни цветя в Европа. Произхожда от тропиците на Азия и Африка. Известни са над 500 вида, като някои украсяват градини, тераси, а могат да се отглеждат и като стайни.

В период на цъфтеж растенията се покриват с множество ярки цветове, които радват от началото на пролетта до късна есен. Интензивната селекция е позволила създаването на множество хибриди и сортове, в това число и многогодишни, с много очарователни пъстри и кичести цветове, а също и с  вариегатни листа.

Ботаническото название impatiens, което значи нетърпелив, деликатно подсказва, че при допир плодовете се разпукват и пръскат семената си.

Названията, с които народът нарича цветята, говорят за техните характерни особености. Цветето у нас е популярно като „циганче“ и вероятно е добило това название заради своята непретенциозност, весели и пъстри багри. В Русия го наричат гальовно „мокрия Ванка“, защото предпочита да му е по-влажничко или слабонога, заради стелещите се стъбла.

В Англия е известо като „Busy Lizzie“ – свързано е с „усърдното“ и продължително цъфтене.

Размножаване

Размножаването се осъществява чрез семена или укореняване на резници. В плодовете се съдържат множество малки семена, които съхраняват своята жизненост повече от шест години. Засяването е най-добре да се извърши през януари, за да цъфнат през май.

Семената се потапят в слаб разтвор на калиев перманганат за 10-15 минути, а след това във вода за едно денонощие. Сеят се в пясъчно-торфена смес и се покриват много леко с пръст. Контейнерите се покриват с полиетилен и се оставят на топло и светло място, като ежедневно се проветряват и поливат при нужда. Поникват за около 2 седмици.

След появата на два истински листа се пикират в отделни саксии. Когато  израснат 6-8 листа върховете се прищипват, за да се разклонят.

За вегетативното размножаване се използват резници с дължина около 6 см. Долните листа се отстраняват напълно, а горните се срязват наполовина, за да се намали изпарението. Потопяват се във вода до появата на корени или се садят директно в пясъчно-торфена смес. Вкореняват се много бързо и след 2-3 месеца започват да цъфтят.

Грижи

Импатиенс е едно доста непретенциозно растение, което не се нуждае от много грижи, приспособява се отлично към условията и радва с изобилните си цветове. Може да расте и на полусянка, но на слънце дава повече цветове и листата са по-ярки.

Импатиенс обича топлото. Оптималните температури са 20-25 градуса, но може да издържа и на по-топло, а при 13 градуса е възможно да загине.

Растенията се нуждаят от регулярно и обилно поливане, като почвата трябва да остава постоянно леко влажна, но застоялата вода води до загниване на корените.

Зимата поливането се намалява, като се позволява напълно изсъхване на повърхностния слой.

По време на активно развитие и цъфтеж импатиенс се нуждае от подхранване два пъти месечно – под корен или листно.

За оформяне на красиво растение е необходимо регулярно прищипване на върховете на младите разклонения, а при разрастване е желателно пресаждане.

Импатиенс е устойчив на болести и паразити, но сочните му листа често привличат акарите. За борба с тези вредители се препоръчва често измиваване на надземните части със сапунен разтвор или пръскане с инсектициди.

Импатиенс или циганче – красота навсякъде
194170
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Инициативи
Гражданска организация заедно с циганчета от столичния квартал Факултета повторно почистват района
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини