Всяка култура има своята оптимална възраст, когато е време да се засади на постоянно място. За тиквите, тиквичките, дините и пъпешите тя е 20-30 дни, за ранното зеле – 40-50 дни, да късното – 30-40 дни. Доматите се пресаждат, когато ка та 55-65 дни, пиперът, патладжаните и целината – 60-65 дни, салатите и празът – 30-35 дни, кромидът – 50-55 дни. Като се съобразяваме с тези срокове, можем да изчислим приблизително кога да започнем отглеждането на разсада, макар че няма как да знаем отсега дали времето в края на април или началото на май, да речем, ще бъде подходящо за пресаждането му на открито.
Не си струва обаче да бързаме прекалено, тъй като често от семената, засадени по-късно, доста бързо израстват силни и здрави растения. През март и април обикновено има повече слънчеви часове, дължината на деня се увеличава, а засетите през февруари растения заради недостига на светлина могат да започнат да изостават в развитието си и да боледуват. Затова ранното засаждане има смисъл само ако можем да осигурим на разсада допълнително осветяване.