Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.05.2024 г.

Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване

Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване

Снимка: sinor.bg

Доматите са сред взискателните култури, които не могат да се засаждат в сенчестите кътчета на градината. За тях трябва да изберем място с лека и плодородна почва. На бедна почва тази култура няма да даде пълноценна реколта. На този зеленчук му трябват значителни количества хранителни вещества. При подготовка на мястото е необходимо да внесем достатъчни количества органични, а при нужда и минерални торове, които ще „работят“ за реколтата през целия сезон.

Важно да изберем правилното място за засаждане, така че растенията да са добре осветени през целия ден. Мястото трябва да е равно, с добре осветена зона, където няма да застоява вода. Най-добрата почва е песъчливо-глинеста или глинесто-песъчлива, но с високо съдържание на хумус, добра влагоемкост и въздухопропускливост. Оптималаната киселинност трябва да бъде в диапазона 6,0-6,8 рН.

При избора на място е необходимо да се вземат предвид правилата на сеитбообращението. В оранжерийни условия се засаждат след краставици, тиквички или сидерати (рапица, синап, фацелия или зърнени зимни култури), които трябва да се вградят в почвата няколко седмици по-рано.

На открито доматите се засаждат след тиквички, краставици, лук, зеле, билки, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, зърнени и сидерати. Не трябва да се засаждат след пипер, картофи и патладжан. Препоръчва се да се засажда на същото място след 3-4 години.

Когато планираме мястото, трябва да помислим за близостта на културите – доматите на бива да се засаждат в близост до картофи, защото имат много общи болести, а близостта до чесън и репички, напротив, намалява риска от фитофтора, засягаща доматите. Босилекът, невенът и кориандърът, растящи близо до доматите, ще бъдат естествена защита срещу насекоми вредители, в това число нощенки и рогови червеи. В допълнение, доматите се развиват добре и обичат близостта с моркови, цвекло, магданоз и целина.

Какви хранителни вещества трябва да внесем при засаждане на доматите?

Ако предшествениците са култури, които са били наторявани с органичен тор (хумус или оборски тор), а след това е бил засят сидерат и почвата е рохкава и хранителна, тогава при засаждане на доматите можем да се ограничим само с добавяне на малки количества угнил компост и комплексен минерален тор.

Ако през предходната година не са внасяни органични торове, тогава е препоръчително да се добави узрял компост (8-10 кг на 1 кв.м) или вермикомпост (3 кг на 1 кв. м). Органичните торове не само осигуряват на растенията необходимите хранителни вещества, но и поддържат биоразнообразието на плодородния слой и подобряват структурата на почвата.

При засаждането на разсада не бива да се добавя свеж или полуугнил оборски тор, както и птичи тор. Това може да доведе до силно развитие на вегетативната маса, цъфтежът и плододаването ще настъпят много късно, а растенията ще станат податливи на фитофтора и други болести.

Когато почвата е глинеста и тежка, кореновата система на доматите ще се развие много слабо, тъй като няма достатъчно количество кислород и водата често застоява след валежи. Структурата на плътната почва може да се подобри чрез внасяне на компост, оборски тор или торф, разкислен с доломитово брашно.

Песъчливата почва също е неподходяща за отглеждане на домати, тъй като растенията там страдат от недостиг на вода и хранителни вещества. Тя може да се подобри чрез внасяне на органични хранителни вещества.

Доматите извличат много калий и азот от почвата, но се нуждаят също от фосфор и други хранителни вещества като магнезий, сяра, калций, бор, желязо,цинк и манган. Недостигът на хранителни вещества понякога е трудно да се коригира с торене по-късно. Ето защо е по-добре да се внасят в почвата преди и при засаждането на доматите. Така растенията ще могат да се развиват пълноценно на постоянното място.

Може да се внесе суперфосфат (50-70 г на 1 кв. м), калиев сулфат (30-40 г на 1 кв. м) или друг калиев тор, както и комплексни торове с високо съдържание на калий.

Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
2813
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини