Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.05.2024 г.

Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване

Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване

Снимка: sinor.bg

Доматите са сред взискателните култури, които не могат да се засаждат в сенчестите кътчета на градината. За тях трябва да изберем място с лека и плодородна почва. На бедна почва тази култура няма да даде пълноценна реколта. На този зеленчук му трябват значителни количества хранителни вещества. При подготовка на мястото е необходимо да внесем достатъчни количества органични, а при нужда и минерални торове, които ще „работят“ за реколтата през целия сезон.

Важно да изберем правилното място за засаждане, така че растенията да са добре осветени през целия ден. Мястото трябва да е равно, с добре осветена зона, където няма да застоява вода. Най-добрата почва е песъчливо-глинеста или глинесто-песъчлива, но с високо съдържание на хумус, добра влагоемкост и въздухопропускливост. Оптималаната киселинност трябва да бъде в диапазона 6,0-6,8 рН.

При избора на място е необходимо да се вземат предвид правилата на сеитбообращението. В оранжерийни условия се засаждат след краставици, тиквички или сидерати (рапица, синап, фацелия или зърнени зимни култури), които трябва да се вградят в почвата няколко седмици по-рано.

На открито доматите се засаждат след тиквички, краставици, лук, зеле, билки, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, зърнени и сидерати. Не трябва да се засаждат след пипер, картофи и патладжан. Препоръчва се да се засажда на същото място след 3-4 години.

Когато планираме мястото, трябва да помислим за близостта на културите – доматите на бива да се засаждат в близост до картофи, защото имат много общи болести, а близостта до чесън и репички, напротив, намалява риска от фитофтора, засягаща доматите. Босилекът, невенът и кориандърът, растящи близо до доматите, ще бъдат естествена защита срещу насекоми вредители, в това число нощенки и рогови червеи. В допълнение, доматите се развиват добре и обичат близостта с моркови, цвекло, магданоз и целина.

Какви хранителни вещества трябва да внесем при засаждане на доматите?

Ако предшествениците са култури, които са били наторявани с органичен тор (хумус или оборски тор), а след това е бил засят сидерат и почвата е рохкава и хранителна, тогава при засаждане на доматите можем да се ограничим само с добавяне на малки количества угнил компост и комплексен минерален тор.

Ако през предходната година не са внасяни органични торове, тогава е препоръчително да се добави узрял компост (8-10 кг на 1 кв.м) или вермикомпост (3 кг на 1 кв. м). Органичните торове не само осигуряват на растенията необходимите хранителни вещества, но и поддържат биоразнообразието на плодородния слой и подобряват структурата на почвата.

При засаждането на разсада не бива да се добавя свеж или полуугнил оборски тор, както и птичи тор. Това може да доведе до силно развитие на вегетативната маса, цъфтежът и плододаването ще настъпят много късно, а растенията ще станат податливи на фитофтора и други болести.

Когато почвата е глинеста и тежка, кореновата система на доматите ще се развие много слабо, тъй като няма достатъчно количество кислород и водата често застоява след валежи. Структурата на плътната почва може да се подобри чрез внасяне на компост, оборски тор или торф, разкислен с доломитово брашно.

Песъчливата почва също е неподходяща за отглеждане на домати, тъй като растенията там страдат от недостиг на вода и хранителни вещества. Тя може да се подобри чрез внасяне на органични хранителни вещества.

Доматите извличат много калий и азот от почвата, но се нуждаят също от фосфор и други хранителни вещества като магнезий, сяра, калций, бор, желязо,цинк и манган. Недостигът на хранителни вещества понякога е трудно да се коригира с торене по-късно. Ето защо е по-добре да се внасят в почвата преди и при засаждането на доматите. Така растенията ще могат да се развиват пълноценно на постоянното място.

Може да се внесе суперфосфат (50-70 г на 1 кв. м), калиев сулфат (30-40 г на 1 кв. м) или друг калиев тор, както и комплексни торове с високо съдържание на калий.

Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
2386
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини