Картофите за семе трябва да бъдат подбирани особено придирчиво, защото са необходими най-здравите грудки, които при това ще осигурят и високи добиви. Ако използваме изродили се грудки, ще загубим време, пари и труд, а ще извадим приблизително толкова картофи, колкото сме засадили.
Най-разумният метод за подбор на картофи за семе се прилага още при прибирането на реколтата, когато се установяват огнищата с най-големи добиви и грудките от тях се събират отделно. Едрите картофи от тези огнища се използват за храна, а дребните и средните – с големина до кокоше яйце – се оставят за семе, тъй като се очаква да осигурят също толкова високи добиви и през следващата година. По този начин намаляваме и теглото на картофите за семе. Освен това методът позволява да избегнем израждането на семенния материал до 5-6 години.
Заделените за семе грудки трябва да са чисти от болести, петна и брадавици, както и да не са увредени при прибирането и да нямат израстъци. Ако пък сме купили картофите за семе, трябва да подбираме по-големите грудки, тъй като дребните може да са заразени с мана и затова да са останали толкова малки. А когато са прекалено големи, се нарязват надлъжно на няколко парчета.
Подбраните картофи за семе трябва да бъдат оставени да позеленеят, преди да ги приберем за съхранение, тъй като така болестите ги поразяват по-рядко, а гризачите ги избягват. За целта се разстилат на светло за 2-3 седмици, като през няколко дни се размесват, за да позеленеят равномерно от всички страни. След това се прибират в чували за съхранение. Температурата в помещението, където се съхраняват картофите за семе, не бива да надхвърля 4 градуса по Целзий, тъй като в противен случай грудките ще започнат да вехнат и това ще се отрази неблагоприятно на бъдещите добиви.
Преди засаждането се прави последна проверка на семето и се стимулира покълването. За целта грудките се разстилат на светло в топло помещение, докато кълновете достигнат 0,5-1 сантиметра. Могат да се оставят и по-дълги, стига при засаждането да внимаваме да не се отчупят. Тогава се бракуват и грудките с тънки и издължени кълнове, тъй като това са признаците на израждането и от тях не може да се очаква добра реколта. Понякога цялото семе дава такива кълнове и това е знак, че трябва да обновим семенния материал.