Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.12.2017 г.

Можем ли да получим пет тона картофи от декар

Практика

sinor

За производителите на картофи в Европа добив от 5 тона от декар се смята за обичаен. В България някои се хвалят, че вадят и по 10 тона, но по официални данни за последните 3 години средният добив не е достигал 1,5 тона, макар преди това да е надхвърлял и 2 тона от декар.

Защо разликата е толкова голяма? Едва ли нещата опират до само до сортове и селекция, а българските фермери отдавна са загърбили отношението „както и да ги гледаме, все ще се родят”. Явно обаче има какво да се заимства и от европейските практики, особено що се отнася до любителите-градинари. Ето няколко полезни съвета.

Мястото за засаждане на картофите трябва да се подготви предварително – на всеки квадратен метър се влага по кофа оборски тор, половин литър дървесна пепел и лъжица коплексен (комбиниран) минерален тор. Всичко това се разхвърля равномерно по повърхността и се прекопава. Оборският тор може да е пресен, но най-добре е да се използва почистената постилка за животните заедно със сламата.

Картофи се садят там, където не са били отглеждани най-малко 4 години. Най-добре растат след зеле, краставици и кореноплодни култури.

Картофите са сред най-благодатните зеленчуци за подхранване, като само по този начин реколтата може да се увеличи с 40-50%. Обикновено при засаждането се влагат 50% от препоръчаните върху пакетите със семена количества суперфосфат и калиев сулфат, а останалата половина се използва при появата на цветните пъпки. Прави се по този начин, тъй като тогава се формират грудките и торовете стимулират увеличаването на броя им.

Основната причина за слаби реколти при картофите е израждането на семенния материал. Интересно е, че холандците вадят картофите, които ще оставят за семе, по-рано от останалите – обикновено 3-4 седмици след началото на цъфтежа. В този момент грудките са пораснали само до среден размер и са чисти от инфекции, затова и такъв посадъчен материал се смята за елитен. Ако ще оставяме собствени картофи за семе, трябва да ги вземем от огнищата с най-дебели стъбла, където грудките са с приблизително еднакъв размер без дребосък.

Материалът, оставян за семе, трябва веднага да оставим да позеленее. За целта грудките се държат на перваз или в светло помещение за седмица-две. Най-добре обаче се получават нещата, когато ги оставим под сянката на дървета. Изключително важно е да не се оставят под прякото попадение на слънчевите лъчи.

Преди засаждането грудките трябва да бъдат обработени с микроелемнти. За целта в 10 литра вода се сипват 50 грама борна киселина и 20 грама меден сулфат (син камък). Получената смес се разбърква и се пръскат картофите от едната страна, след което се оставят да изсъхнат и след ново разбъркване на разтвора се обработват и от другата страна, като пак се оставят да изсъхнат. Опитни градинари твърдят, че методът не кой знае колко сложен, а увеличава реколтата 1,5 пъти. И да не забравяме предпазните средства в работата с борната киселина.  

Можем ли да получим пет тона картофи от декар
95078
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини