Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.11.2017 г.

Земната ябълка – братовчедка на слънчогледа

Може да я размножите и чрез обелки от клубенитe

Земната ябълка, позната като топинамбур, е най-близката роднина на слънчогледа. И по външен вид те много си приличат. Стъблото на растението достига до 2-3 м височина. Във връхната си има разклонения, които завършват с малки пити. Различава се от слънчогледа не само по големината им, но и и с факта, че при нашите условия цъфти късно и много рядко дава семена, предимно в по-топлите южни райони на страната ни. Листата му са по-дребни.

Развива силна коренова система, която прониква дълбоко в почвата. Растението образува множество подземни клубени, подобно на картофите. Те са много богати на витамини и микроелементи, особено на инулин, което е благоприятно за подобряване на здравето на диабетиците.
За разлика от картофите клубените на земната ябълка издържат на големи студове, без да измръзват, и затова се запазват по-лесно. Те могат да презимуват и в почвата и рано напролет да се изкопаят. Надземната зелена маса пък може да се използва за храна за домашните животни.
Изискванията на земната ябълка към климата и почвата не са много големи. Това дава възможност да се отглежда и в по-сухи области и на по-бедни почви – песъчливи, дори чакълести.
В градината топинамбурът може да се настани покрай оградата, където високите стъбла няма да пречат на другите зеленчуци и ще бъдат добра защита от ветрове.

Ако решите да си отглеждате земна ябълка, то обработката на почвата е същата като на местата за картофите. Растението се размножава с клубени. Тъй като те трудно измръзват, засадени веднъж на едно място, могат да останат там години наред, колкото и грижливо да се изваждат клубените. Ако искате да си отгледате земна ябълка, трябва да се снабдите с клубени – за 10 кв. м са необходими 1.5 кг, а може да се употребят части от клубена, дори обелки. Засаждат се напролет или наесен в редове на разстояние 60х30 см едно от друго, на дълбочина 8-10 см. По време на вегетацията, особено през първата година, растенията се окопават и плевят редовно. Земната ябълка е многогодишно растение. От 10 кв. м се получават 10-30 кг.

Отварата от земна ябълка понижава кръвното налягане, повишава хемоглобина в кръвта, действа благотворно на задстомашната жлеза. От пресни или сушени клубени можете да си правите компот без да добавяте захар и да го пиете по 1 л 2-3 пъти в седмицата. За неговото приготвяне вземете 6-7 пресни или 3 суп. л. сухи клубени за 1-2 л вода. Пресните клубени се варят 10-15 мин, а сухите – около час. Приемайте отварата в топло или студено състояние.
Сокът от земна круша лекува полиартрити. За получаването на сока измитите клубени се пускат в сокоизтисквачка и се приемат сутрин по 2 суп. л, смесени с мед. Съхранявайте сока в хладилник.

Ето и две рецепти със земна ябълка:
Запеканка
Нужни са ви: 500 г клубени земна ябълка, 50 г мляко, 50 г растително олио, 2 брой яйца, сол
Клубените на земната ябълка се измиват, рендосват се на едро ренде и се запържват в растително олио. Яйцата се разбиват с млякото и се смесват със запържените клубени, като се добавя сол. Получената маса се изсипва в намазана с масло тава и се запича във фурната.

Котлети с моркови
Нужни са ви: 500 г клубени от земна ябълка, 500 г моркови, 2 броя яйца, 2 суп. л. грис, 100 г сметана
Топинамбурът и морковите се измиват, почистват, рендосват се на едро ренде, заливат се със сметаната и се задушават под капак до готовността им. В горещите зеленчуци с енергично бъркане се добавят яйцата и гриса, посолява се и се бърка до получаването на еднородна маса. Оформеете от сместа котлети и ги изпържете в растително олио от двете страни.

Земната ябълка – братовчедка на слънчогледа
8482
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Бъдете екологични
Йерусалимският артишок е биоенергийна култура на бъдещето
Как се отгелжда и използва земната ябълка?
Земната ябълка е добър фураж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини