Фасулът е взискателен към топлината, светлината и влагата през всички фази на развитието му. Семената поникват при трайно повишение на температурата на почвата до 10 - 12С. Топлината е особено важна по време на цъфтежа и плододаването. Хладното и влажно време смущава силно растенията.
Светлината е особено важна в началните фази на развитие на фасула, когато и най-малкото засенчване предизвиква изтегляне на младите растения и намалява добивите. По време на цъфтежа и плододаването разсеяната светлина и по-високата атмосферна влажност се отразяват благоприятно върху качеството на чушките. Ако обаче няма почвена влага, то тогава се получава нисък добив. Фасулът не предявява големи изисквания към почвата и успешно може да се отглежда на всякакви терени. Изключение правят много тежките, студените и кисели почви с високо ниво на подпочвените води.
Ранният фасул се отглежда върху обработени през есента почви, като се засява напролет. Теренът трябва да е чист от плевели. Сее се в средата на месец април. За късното производство, подготовката започва след прибирането на предшественика. При суха почва, се полива, след което се изорава, бранува и след това се засява, за да може около семената да има влага. Най-подходящ срок за засяване като втора култура е около 10-ти юли.
Най-лесен и разпространен начин на отглеждане е на редове. За тази цел мястото се набраздява на различни разстояния в зависимост от разновидността му - 50-60 см при неувивните фасули и 80-90 см при увивните. Разстоянията между гнездата при неувивните са 25-30 см, а при увивните 50-60 см. Във всяко гнездо се слагат по 4-5 семена на дълбочина 4-5 см.
Заради повърхностната коренова система, почвата се обработва плитко и то след вдигане на росата. Окопава се за първи път след поникване на семената и очертаване на редовете, като се внимава да не се разместят растенията. Второто е след 10-15 дни, обикновено преди цъфтежа. При всяко окопаване се прави леко загърляне. През периода на масовия цъфтеж и плододаването не трябва да се окопава. Добре е появилите се плевели да се отстранят с проскубване. Редовното напояване е гаранция за високи и качествени добиви. Нуждата от поливане нараства с появата на първите чушки и през време на плододаването, когато се следи почвата да се поддържа винаги влажна.
Зеленият фасул се бере преди чушките да са достигнали максималната си едрина и семената са още недоразвити. Технологичната зрялост преминава много бързо и брането трябва да се извършва навреме и редовно според развитието на съответния сорт.