Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.10.2017 г.

Фасулът не понася засенчване

Фасулът е взискателен към топлината, светлината и влагата през всички фази на развитието му. Семената поникват при трайно повишение на температурата на почвата до 10 - 12С. Топлината е особено важна по време на цъфтежа и плододаването. Хладното и влажно време смущава силно растенията.
Светлината е особено важна в началните фази на развитие на фасула, когато и най-малкото засенчване предизвиква изтегляне на младите растения и намалява добивите. По време на цъфтежа и плододаването разсеяната светлина и по-високата атмосферна влажност се отразяват благоприятно върху качеството на чушките. Ако обаче няма почвена влага, то тогава се получава нисък добив. Фасулът не предявява големи изисквания към почвата и успешно може да се отглежда на всякакви терени. Изключение правят много тежките, студените и кисели почви с високо ниво на подпочвените води.

Ранният фасул се отглежда върху обработени през есента почви, като се засява напролет. Теренът трябва да е чист от плевели. Сее се в средата на месец април. За късното производство, подготовката започва след прибирането на предшественика. При суха почва, се полива, след което се изорава, бранува и след това се засява, за да може около семената да има влага. Най-подходящ срок за засяване като втора култура е около 10-ти юли.
Най-лесен и разпространен начин на отглеждане е на редове. За тази цел мястото се набраздява на различни разстояния в зависимост от разновидността му - 50-60 см при неувивните фасули и 80-90 см при увивните. Разстоянията между гнездата при неувивните са 25-30 см, а при увивните 50-60 см. Във всяко гнездо се слагат по 4-5 семена на дълбочина 4-5 см.

Заради повърхностната коренова система, почвата се обработва плитко и то след вдигане на росата. Окопава се за първи път след поникване на семената и очертаване на редовете, като се внимава да не се разместят растенията. Второто е след 10-15 дни, обикновено преди цъфтежа. При всяко окопаване се прави леко загърляне. През периода на масовия цъфтеж и плододаването не трябва да се окопава. Добре е появилите се плевели да се отстранят с проскубване. Редовното напояване е гаранция за високи и качествени добиви. Нуждата от поливане нараства с появата на първите чушки и през време на плододаването, когато се следи почвата да се поддържа винаги влажна.
Зеленият фасул се бере преди чушките да са достигнали максималната си едрина и семената са още недоразвити. Технологичната зрялост преминава много бързо и брането трябва да се извършва навреме и редовно според развитието на съответния сорт.

Фасулът не понася засенчване
3305
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Зрял фасул с праз и моркови
Германия финансира с 5,2 милиона евро отглеждането на бобови култури
Международен проект
Граждани могат да култивират нови сортове фасул през смартфона си
Боб чорба с цвекло и целина
Практика
Трябва да пазим растенията от прекомерно торене
Как да се справим с този упорит вредител
Напаст от белокрилка в горещините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини